Fluke Ti25 este un instrument conceput pentru medii de lucru aspre, fiind ideal pentru depanarea sistemelor electrice, a echipamentelor electromecanice, de procesare, HVAC/R si a altor echipamente. Una din aplicatiile in care poate fi mai mult decat utila este si identificarea nesimetriilor si a suprasarcinilor in sistemele trifazate.
Realizand inspectii si masuratori ale gradientilor de temperatura la nivelul fiecarei faze dintr-un panou electric, se pot identifica cu usurinta anomaliile de functionare datorate nesimetriilor sau suprasarcinilor electrice. O nesimetrie electrica poate aparea din diferite cauze: o problema de distributie a energiei electrice, o scadere a rezistentei de izolatie la nivelul infasurarilor unui motor electric etc. Chiar si o mica nesimetrie electrica poate cauza deteriorarea unui motor electric datorita reducerii tensiunii de alimentare si implicit a cresterii curentului consumat.
In aplicatiile practice este aproape imposibil sa se realizeze o echilibrare perfecta a consumului pe toate cele 3 faze. Pentru a veni in sprijinul celor care utilizeaza echipamentele trifazice, NEMA (the National Electrical Manufacturers Association ) a definit o serie de standarde care corespund unor multiple tipuri de sisteme electrice pentru a determina limitele de toleranta ale nesimetriilor electrice. Aceste standarde reprezinta un suport util pentru interventiile de mentenanta.
Ce trebuie verificat?
Este important sa se realizele imagini termice pentru toate panourile electice si alte conexiuni cu incarcare mare cum sunt cuploarele, intrerupatoarele, etc. Din punctele in care sunt inregistrate temperaturi crescute, circuitul trebuie urmarit si examinat impreună cu ramurile asociate.
Exista trei cauze primare ce duc la temperaturi de functionare anormale; in general majoritatea se datoreaza fie rezistentelor de contact crescute, fie conexiunilor sau contactelor slabe din intrerupatoare.
Ce trebuie cautat?
O incarcare egala pe toate cele trei faze conduce la temperaturi egale. Intr-o situatie de nesimetrie electrica, cu cat este mai crescuta incarcarea pe una din faze cu atat temperatura masurata la nivelul acesteia va fi mai crescuta datorita rezistentei electrice a conductorului.
Dezechilibrele de sarcina, fie că sunt normale sau in afara limitelor, apar la fel de calde pe faza sau pe partea circuitului care este subdimensionat ori supraincarcat. Dezechilibrele cauzate de prezenta armonicilor in retea creaza o situatie similara; in aceasta situatie trebuie verificate specificatiile tehnice si sarcina efectiva ale circuitului pentru a determina care este cauza exacta a problemei.
Ce anume reprezinta o situatie de alarma?
Ca si in cazul identificarii contactelor electrice slabite sau corodate reparatiile trebuie sa fie programate tinand cont in primul rand de limitele de siguranta ale functionarii echipamentelor. Standardele impuse de NETA (International Electrical Testing Association) mentioneaza faptul ca atunci cand diferenta de temperatura (DT) dintre doua componente similare care functioneaza la acelasi nivel de incarcare depaseste 15
Autor: |
Adrian Halangau |
E-mail: |
ahronexprim.com |
Telefon 1: |
0213143599 |
Telefon 2: |
0727221893 |
|