Robotii in forma de sarpe sunt ideali pentru explorari de-a lungul conductelor, in spatii greu accesibile, existand o gama importanta de aplicatii industriale in care pot fi folosite echipe de roboti-sarpe coordonati, de la reparatii pana la misiune de salvare.Principala problema in conceperea unor roboti in forma de serpi o constituie sistemul lor de locomotie.
Motivul pentru care este foarte dificil sa "inveti" un astfel de robot sa mearga este dat de lungimea corpului, dar si de natura particulara a metodei de deplasare a nevertebratelor.
Inventie greceasca
Daca pana acum snake-botii aveau nevoie de coordonarea unui om pentru a se deplasa, o echipa de cercetatori greci au inventat un sistem de control care permite navigatia in conditii de siguranta a robotilor in medii nefamiliare, potrivit newscientist.com.
Dupa mai multe simulari computerizate, cercetatorii au construit un model pe care au testat sistemul.
Robotul a fost dotat cu doi senzori infrarosu in zona capului, pentru a detecta distanta pana la un eventual obstacol din apropiere si a fost programat cu un set complex de algoritmi care ii permit sa isi miste incheieturile in concordanta cu distantele detectate pana la obstacole.
Snake-botul se adapteaza astfel incat sa se afle la o distanta egala fata de toate eventualele piedici din jurul sau.
In cazul simularilor, acest gen de comportament permite formarea unor echipe de serpi-
roboti care sa se poata deplasa impreuna. In aceasta situatie, un robot se centreaza in functie de cel mai apropiat vecin si perete.
Istorie in cercetarea industriei de robotica:Un veteran al familiei "robo-serpilor" este
modelul ACM-R5.
Lung de 1,75 metri si cu un diametru de 8 cm, ACM-R5 este un model care se poate deplasa si in apa si pe uscat, fiind dotat in acest sens cu un sistem de roti, pentru deplasarea pe teren solid si un sistem de mici vasle pentru inot.
Fiecare dintre
articulatiile din care este format ACM-R5 este dotata cu un
procesor si baterii, toate comunicand intre ele in permanenta.
Sursa:
Jurnalul National