Fabricarea becurilor cu filament incandescent in scadere


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Fabricarea becurilor cu filament incandescent in scadere


Afacerile cu becuri incandescente se sting incet, la presiunile ecologistilor si pentru evitarea efectelor incalzirii globale

Becuri ecologice Ca membru al UE, Romania va trebui sa se supuna, in anii care vin, noilor reglementari europene care prevad inlocuirea lampilor electrice cu incandescenta cu becurile eficiente energetic, cum ar fi lampile cu halogen.
Principalele piedici ale acestei schimbari vor fi neajunsurile privind noile produse, precum lumina slaba sau costul de achizitie ridicat. La acestea se va adauga dezvoltarea pietei negre.

Piata romaneasca a becurilor de iluminat este acoperita de produse ale companiilor internationale Philips, Osram (detinuta de Siemens), General Electric, de produse chinezesti si in mica masura de cele din productia locala.

Printre firmele autohtone merita amintita Romlux, dar si aceasta este controlata de fondul de investitii Broadhurst. O mare parte a statelor lumii au semnat Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaz de sera, iar sectorul iluminatului face parte din acest trend.

Chiar si tarile care au refuzat sistematic sa semneze protocolul, precum Statele Unite ale Americii si Australia, incurajeaza in prezent o legislatie menita sa reduca treptat fabricarea becurilor cu filament incandescent, incurajand, pe de alta parte, industria de corpuri de iluminat alternative.

Autoritatile publice din Romania vor fi obligate, incepand de anul viitor, sa cumpere si sa foloseasca numai becuri ecologice.

Disparitia becului traditional


Becul traditional, care a ramas neschimbat de peste 100 de ani, se afla in faza de declin a ciclului sau de viata, fiind inlocuit de becurile economice (lampile compacte fluorescente), la extrema situandu-se sursele de iluminat cu leduri, cele mai evoluate produse din punctul de vedere al dezvoltarii tehnologice.

„Masura legata de inlocuirea becurilor traditionale in prima instanta in cazul institutiilor publice va fi prevazuta in Planul national de actiune pe achizitii verzi, care va fi lansat pana la inceputul acestei veri“, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.

Obligativitatea introducerii becurilor ecologiceLa momentul actual, singurul stat din lume care a impus eliminarea becurilor clasice este Australia. Aceasta are un mare grad de poluare, cu o economie puternic dependenta de arderea carbunelui.

„Prin adoptarea masurilor UE de eliminare a becurilor incandescente incepand cu anul viitor, firma noastra se va orienta catre productia becurilor economice", a declarat responsabilul de marketing al Romlux, Roxana Brezeanu.

Reorientare a productiei

Romlux a inceput deja sa se orienteze spre productia de becuri eficiente energetic.

„Pe acest nou segment am inregistrat anul trecut o crestere de aproape 73% (de la 18.000 de unitati in 2006 la 33.000 de unitati anul trecut)“, a declarat Brezeanu. Pentru acest an, firma prognozeaza un volum al vanzarilor de 80.000 de unitati. Cresterea cererii pentru acest produs s-a realizat pentru toate segmentele de clienti: populatie, clienti industriali, bugetari (institutii publice, unitati de invatamant, primarii). Majorarea s-a manifestat si pe sectorul de distribuitori si clienti specializati pe comercializarea produselor electrice. In cazul clientilor finali, un rol important il detine comercializarea becurilor economice prin intermediul supermarketurilor. Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) a sugerat autoritatilor locale sa demareze proiecte prin care aceste lampi sa fie achizitionate angro si apoi sa fie distribuite populatiei la un pret redus. „Pana acum, companiile de electricitate au fost reticente schimbarii, acestea vor ca populatia sa consume cat mai mult, apoi se mira ca nu isi pot plati facturile“, a declarat Corneliu Rotaru, director programe ARCE, adaugand faptul ca Enel (companie italiana care detine filialele Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat si Electrica Dobrogea - n.r.) este singura companie care si-a manifestat interesul pentru o campanie de promovare a acestor corpuri de iluminat.

Piata neagra

Cei mai multi analisti ai pietei nu vad totusi trecerea la becurile economice prea curand.

Avand in vedere puterea de cumparare redusa a romanilor si costurile de achizitie mai mari ale celor economice, reglementarea prin lege a pietei poate duce la inflorirea vanzarii la negru a becurilor traditionale.

O putere de cumparare mica face ca un calcul al economisirii pe termen lung sa se realizeze destul de rar.

La aceasta se adauga si calitatea slaba a luminii becurilor economice, pentru multi dintre cumparatori acesta fiind un factor decisiv in refuzul acestora.

Iar daca produsele chinezesti intrate ilegal in tara nu vor putea decat greu sa fie folosite de institutiile publice, consumatorul casnic va gasi mereu inlocuitori. Deocamdata insa, proiectele in acest sens vizeaza doar institutiile publice. Ca urmare a preturilor foarte mici, becurile clasice sunt in continuare preferate de clienti, au declarat reprezentantii Carrefour Romania.
 
Reciclare greoaie a noilor produse

Daca pe de-o parte se invoca avantajul eliminarii unei cantitati mai reduse de caldura de catre becurile economice si deci o mai mare eficienta energetica, pe de alta parte, reciclarea este mai greoaie.

Becurile fluorescente se dovedesc periculoase daca nu sunt reciclate corespunzator, avand in vedere ca mercurul continut de acestea este extrem de toxic.

Solutiile de reciclare a becurilor economice fluorescente, desi existente, nu sunt suficient raspandite. In prezent, doar 5%-10% din becurile fluorescente sunt reciclate corespunzator in Vest, afirma specialistii.

„Daca se respecta instructiunile de folosire mentionate pe ambalajul produsului, riscurile sunt aproape inexistente, aceste surse nefiind la fel de fragile precum becurile clasice“, a precizat Brezeanu.

Statistici

In medie, becurile economice sunt de zece ori mai putine in Romania fata de Franta si de 60 de ori, fata de Germania, reiese dintr-un studiu al Comisiei Europene realizat acum un an. O gospodarie autohtona avea in urma cu un an, in medie, 0,2 lampi economice, comparativ cu Germania, cu 6,5 astfel de becuri.

Doar bulgarii sunt in urma noastra la acest capitol. Potrivit studiului citat, raportul puncte de iluminat/locuinta este la noi de patru ori mai mic decat in Olanda si de doua ori mai mic decat in Ungaria.

O locuinta din Romania are zece becuri, in timp ce una din Polonia are 20.

Sursa: financiarul
 
15/05/2008 - Acest articol a fost citit de 5756 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 181 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Statistici"
Stirile anterioare
Sectorul de energie electrica sustine productia...
Nivelul radiatiilor electromagnetice in Romania
Resurse energetice romanesti
Resursele de energie din Romania scad
Stirile urmatoare
Profit la Vulcan SA
Energia electrica bulgara
Cresterea tarifelor europene la energie
Exportul de electricitate romaneasca
Reparatii sisteme de semnalizare si instalatii...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric