Cel mai mic tranzistor din lume


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Cel mai mic tranzistor din lume


Un atom grosime si zece latime, atata este de mare cel mai mic transistor din lume. Si nu este facut din Siliciu.

Tranzistor siliciu In ultimul numar al jurnalului Science, Kostya Novoselov si Andre Geim de la universitatea din Manchester arata ca pot realiza tranzistori din grafena cu dimensiuni similare unor molecule.

Industria electronicii, care produce obiectul fabricat de om in numarul cel mai mare in toata istoria sa - tranzistorul - se va lovi in urmatorii 10 sau 20 de ani de un zid cauzat de imposibilitatea fizica a respectarii legii lui Moore, care spune ca numarul tranzistorilor care se pot inghesui intr-o suprafata se dubleazala la fiecare aproape doi ani.

Pe scurt, tranzistorii din siliciu si dioxid de siliciu nu pot sa fie facuti mai mici. Si acest lucru este cauzat de faptul ca materialul la aceste dimensiuni extreme nu mai este stabil, difuzeaza pe suprafata chipului in felul cum picaturile de apa se misca cand sunt aruncate pe o suprafata foarte fierbinte.

In urma cu patru ani cei doi autori au descoperit grafena, care a fost primul material cunoscut (si fabricat) care are numai un atom grosime. Structura sa chimica arata exact ca sarma de metal de la gard, cu singura diferenta ca in ochiurile retelei se gasesc atomi de carbon.

Sub acest nume stiintific se ascunde un material care se afla in grafitul creioanelor folosite la scoala si care se poate fabrica de fiecare dintre noi acasa: se ia o banda de scotch, se lipeste de varful unui creion si dupa aceea se lipeste de o bucata de metal sau oriunde vrem sa avem bucatelele de grafena. Dupa ce se dezlipeste banda de scotch, mici insulite de grafena sunt lasate pe suprafata substratului si care se pot vedea cu un microscop optic foarte bun.

Grafena astfel formata a devenit unul dintre cele mai studiate materiale in stiinta, pentru ca ofera aplicatii care in urma cu cativa ani erau considerate stiintifico fantastice. Si una dinte aceste aplicatii este posibilitatea de miniaturizare continua a tranzitorilor, care nu vor mai facuti de data asta din siliciu ci din carbon.

Realizarea marcanta a lui Novoselov si Geim este ca au reusit sa creeza forme in grafena, care a dus la "desenul" in aceste retele a tranzistorilor pana la dimensiuni de cativa nanometri. Si cu cat sunt mai mici cu atat au performanta mai buna. Ei au reusit sa arate ca pot realiza un tranzistor de cativa atomi in latime si in lungime si numai unul in inaltime.

Bob Westervelt, profesor la universitatea Harvard spune ca "Grafena este un material nou, cu multe proprietati incredibile care deschid noi posibilitati pentru domeniul nano-electronicii. Cu siguranta ceea ce va urma va fi foarte interesant".

Articol de Alexandru Lerescu, www.stiinta.info
 
15/05/2008 - Acest articol a fost citit de 5011 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 128 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Roboti industriali: Snake-botul
Captarea fulgerelor
Electricitate direct din caldura
Emisiile campurilor electromagnetice generate...
Centralele electrice cu poluare redusa
Stirile urmatoare
Curent electric cu ajutorul bacteriilor
Curentul electric este nociv
Privatizarea Icemenerg
Economia de energie casnica
Tehnologie video - televizorul in actualitate
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric