Exista o specie de bacterie des intalnita in apa si pamant care poate converti compusi organici simpli in curent electric.
Este vorba de
bacteria Shewanella care in natura are capacitatea de a deplasa electroni din o parte in alta pentru a dizolva minereuri, precum cele de fier, obicei necesar supravietuirii bacteriei.
Cercetatorii au reusit insa sa insele aceste bacterii pentru a le face sa depuna electroni pe un electrod, producand astfel o diferenta de potential electric intre doi electrozi, cu care se poate produce curent electric, spune PhysOrg.
Daca bacteriile cresc pe acesti electrozi, ele produc in mod natural substanta de vitamina B-2 (riboflavina), care ajuta la transportarea electronilor.
Astfel, pe masura ce riboflavina se acumuleaza, producerea de electricitate creste de 3,7 ori fata de cat ar produce bacteriile in mediul lor natural. Pe scurt, oamenii au reusit sa le domesticeasca pentru a produce in mod controla curent electric.
Cercetarea a fost realizata de o echipa de profesori si studenti de la Universitatea din Minessota, Statele Unite si a fost publicata pe 3 martie 2008, in Proceedings of the National Academy of Science.
In viitor, astfel de bacterii vor putea fi folosite pentru a produce mici centrale electrice bazate pe bacterii, care ar fi capabile sa alimenteze cu electricitatea mici echipamente precum cele de filtrarea apei reziduale sau senzori aflati singuri in ocean.
Bacteriile produc insa prea putina electricitate pentru a fi folosite la transportul urban sau iluminatul unei cladiri.
Articol de Adrian Buzatu,
www.stiinta.info