Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
"Astazi s-a aprobat o nota privind construirea la Magurele, judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, pentru cercetari in domeniul laserului si a fizicii nucleare, din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Practic, este un pas inainte foarte important in constructia acestei infrastructuri de laser, care este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania", a declarat ministrul Funeriu, potrivit Realitatea.
Dupa ce guvernul roman a avizat construirea facilitatii, proiectul va fi evaluat de catre Comisia Europeana. Valoarea totala a proiectului se ridica la 280.000.000 de euro, suma ce va fi asigurata de catre Uniunea Europeana.
"Acest proiect de constructie de laser este un proiect care are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser - particule nucleare si particule atomice", a informat ministrul Educatiei si Cercetarii, potrivit Realitatea.
Pe langa valoarea intrinseca a proiectului pentru stiinta in genere, Funeriu a precizat ca cercetarea romaneasca va avea parte de un impuls considerabil prin implicarea cercetatorilor romani in proiecte stiintifice de amploare a caror durata se poate intinde pe mai multi ani. "Aceasta investitie va fi facuta din fonduri europene care sunt destinate acestui tip de activitati. Nu se ia pentru o astfel de investitie din buzunarul nimanui, ci, dimpotriva, se pune in viitorul Romaniei, se pune in viitorul resursei umane din aceasta tara, care, in viitor, datorita acestui tip de investitii nu va mai merge in Europa pe post de capsunar, ci va merge in Europa pe post de om de stiinta", a spus Funeriu.
Cat priveste posibilitatea ca acest laser sa fie folosit pentru neutralizarea deseurilor nucleare, Funeriu a precizat ca este prematur sa se fac speculatii asupra rezultatelor proiectului. "De fiecare data cand se construieste un nou instrument, paleta lui de utilizare este foarte mare. Astazi, nu putem spune cu certitudine ca acest laser va putea fi folosit sau va fi folosit pentru neutralizarea deseurilor nucleare. Acest laser va fi folosit exclusiv pentru cercetare, iar daca cercetarea stiintifica va duce la concluzia ca el poate sa fie utilizat si altfel, in acel moment va trebui sa luam o decizie pentru astfel de utilizari" a afirmat ministrul.
Sursa: Realitatea
Comenteaza aici
10/12/2010 - Acest articol a fost citit de 2805 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 65 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |