Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Compania portugheza nu si-a indeplinit obligatiile de mediu si pe cele investitionale.
Mihai David: Am vandut, din pacate, 80 de microhidrocentrale.
"Vrem sa aducem inapoi 4-5 microhidrocentrale, pentru ca Eviva nu si-a onorat obligatiile contractuale privind mediul si programul de investitii", a afirmat, ieri, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, adaugand ca, din nefericire, compania a privatizat 80 de microhidrocentrale, domeniu care reprezinta insa potentialul de dezvoltare in zona energiei hidro, scrie Curierul National.
"Este o greseala sa vinzi din averea ta si astfel sa-ti creezi singur competitie in piata. Am vandut, din pacate, 80 de microhidrocentrale. Apoi, capacitatile din microhidrocentrale ne ajuta la atingerea tintei de energie regenerabila. (...) Frisca nu mai e in alea mari (hidrocentralele mari - n.r.), s-a terminat demult, acum a ramas doar blatul. Cel mai mare potential de dezvoltare pe hidro este in microhidrocentrale. Daca am mai fi avut 2-3 Dunari ar fi fost perfect", a continuat David, citat de Mediafax.
In 2006, Eviva a cumparat cinci microhidrocentrale in cadrul unui proces de privatizare a acestor unitati derulat de conducerea de la acea vreme a Hidroelectrica.
Hidroelectrica are in functiune 162 de microhidrocentrale, care au o capacitate instalata totala de 300 MW, pentru care Hidroelectrica primeste certificate verzi. Hidroelectrica este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, scrie Curierul National.
Potrivit declaratiilor directorului general al Hidroelectrica, costul de productie a energiei in hidrocentrale ar putea creste cu 9-10% anul viitor, in urma deciziei Administratiei Nationale Apele Romane de a majora de patru ori redeventele pentru apa utilizata, la 1,1 lei pe 1.000 metri cubi. "Ne-au crescut pretul apei de la 0,26 lei la 1,1 lei pe 1.000 metri cubi. Asta va insemna costuri mai mari cu 9-10%, care vor trebui recunoscute in tarife de catre ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei)", a spus ieri David, precizand ca principala provocare a companiei pentru anul viitor va fi reducerea costurilor cu 10%.
In ceea ce priveste profitul, Mihai David a estimat ieri ca anul acesta Hidroelectrica va avea un profit brut de aproximativ 110 milioane euro, in crestere de peste sapte ori comparativ cu castigul de 15 milioane euro (65 milioane de lei) din 2009. "Am avut un an hidrologic bun si ne-am gospodarit mai bine", a afirmat ieri Mihai David. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, cu o putere instalata de peste 6.300 MW, scrie Curierul National.
Hidroelectrica a imprumutat saptamana trecuta de la BCR 50 milioane euro pentru finantarea retehnologizarilor la mai multe unitati de productie a energiei. "Fondurile vor fi utilizate pentru retehnologizarile centralelor Olt, Lotru si Portile de Fier", a declarat ieri David.
In vara acestui an, directorul general al Hidroelectrica anunta ca va investi in microhidrocentrale 300 mil. euro in urmatorii cinci ani, astfel incat acestea sa nu mai fie scoase la vanzare. "De asemenea, vrem sa construim si microhidrocentrale noi. Luam multe certificate verzi datorita acestora", a precizat atunci David.
Sursa: Curierul National
Comenteaza aici
14/12/2010 - Acest articol a fost citit de 3608 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 62 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |