Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Avand in vedere faptul ca materialele polimerice sunt utilizate in energetica nucleara pentru fabricarea de izolatii electrice, amortizoare de vibratii, membrane separatoare pentru circuitele de racire, garnituri de etansare pentru delimitarea zonelor cu risc de contaminare sau pentru agregatele generatoare de energie termica si electrica, problema principala care apare in folosirea acestor materiale este legata de securitatea si mentinerea constanta a calitatii lor nominale.
Cauzele principale ale degradarii accelerate a materialelor polimerice, si implicit a limitarii drastice a timpului de utilizare, sunt caldura, energia radiatiilor, oxigenul si, nu in ultimul rand, actiunile directe ale solicitarilor mecanice, termice si chimice.
Luand in considerare aceste aspecte, in laboratoarele ICPE-CA, cu ajutorul experientei acumulate in decursul a cel putin 20 de ani de activitate, s-au creat premisele dezvoltarii materialelor polimerice primare prin aditivarea lor cu compusi antioxidanti, compusi cu eficienta ridicata in mentinerea integritatii fizice si chimice a materialului de baza.
Solutia dezvoltata de ICPE-CA se refera la introducerea in compozitia produselor, inca din etapa de fabricatie, a unor aditivi eficienti, antioxidanti specifici, care sa blocheze pe un interval de timp cat mai lung procesul de imbatranire oxidativa. Concret, acesti compusi de stabilizare vor intarzia deprecierea materialului, ceea ce va conduce la o perioada de garantie mai lunga, in functie de eficienta de stabilizare.
Printr-un proiect derulat de ICPE-CA, in cadrul Programului National de Inovare, in colaborare cu ROSEAL S. A. Odorheiul Secuiesc a fost elaborata tehnologia de fabricatie a unor repere importante pentru turbinele folosite in centralele nucleare (O ring-uri, membrane de etansare, amortizoare) pe baza de elastomeri etilen-propilenici.
In cadrul acestui proiect au fost omologate materiale polimerice modificate cu antioxidanti fenolici eficienti, care extind durata de viat a materialului de baza la circa 30 de ani in conditiile centralelor nucleare (doza tehnologica si temperatura camerei), sau la 5 10 ani in conditii de expunere maxima (temperatura mediului 500C si doze de iradiere de 0,1 0,4 kGy/h).
Aceasta performanta poate fi extinsa si in cazul multor altor aplicatii in care mediul de utilizare a produselor polimerice este agresiv, in care deprecierea calitatilor functionale ale materialului are viteze de neacceptat. Prin aditivarea produsului polimeric de baza se asigura, implicit, o frecventa redusa a operatiilor de intretinere, fara a impieta siguranta in exploatare.
Pentru rezultatele inovative obtinute, partenerii consortiului amintit vor demara procedura de obtinere a brevetului de inventie.
Sursa: Comunicatemedia
Comenteaza aici
18/03/2011 - Acest articol a fost citit de 2739 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Dispozitive protectie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |