Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
• Centrala electrica Mittelsbüren se confrunta cu provocari legate de alimentarea retelei odata cu introducerea unei cantitati mai mari de energie eoliana in mixul energetic
• Tehnologia cu ciclu combinat 109FB si serviciile GE au fost alese pentru proiect
O asociatie formata din patru companii de utilitati germane a ales tehnologia avansata cu ciclu combinat 109FB de la GE (NYSE: GE) care le va permite sa raspunda cerintelor de eficienta si functionare flexibila ale noii centrale electrice Mittelsbüren aflata langa Bremen, Germania.
Gemeinschaftskraftwerk Bremen GmbH & Co., formata din companiile de utilitati germane swb, Deutsche Bahn Energia, TOBI si Mainova, a fost recent infiintata in vederea construirii si punerii in functiune a centralei electrice Mittelsbüren.
GE si Cobra Instalaciones y Servicios S.A., partenerul sau din cadrul consortiului, au semnat contracte de echipamente si service pentru proiect, a caror valoare totala depaseste 300 milioane euro. Proiectul este menit sa ajute Gemeinschaftskraftwerk Bremen la solutionarea problemelor cu care se confrunta reteaua germana de energie electrica datorita cresterii ponderii energiei eoliene in mixul energetic al tarii.
Prin promovarea unei politici energetice de succes, Germania a devenit lider mondial in productia de energie eoliana, ceea ce a dus la integrarea unui numar mare de turbine eoliene in reteaua nationala de electricitate. Energia eoliana este o sursa cu productie intermitenta, prin urmare producatorii de energie se confrunta in prezent cu noi provocari. In cazul unei productii de energie fluctuante, este nevoie de echipamente care sa se poata adapta schimbarilor intermitente.
Tehnologia cu ciclu combinat flexibila si eficienta pentru turbine cu gaz poate juca un rol important in echilibrarea mixului energetic necesar alimentarii sigure cu electricitate provenita din diverse surse, inclusiv din cele de energie regenerabila. „Am evaluat toate optiunile si am ajuns la concluzia ca, pentru reteaua noastra care cuprinde numeroase surse de energie regenerabila, centrala cu ciclu combinat 109FB de la GE este cea mai potrivita alegere, datorita costurilor financiare generale,” a declarat Matthias Schaup, directorul departamentului de proiect al swb Erzeugung. „Noua centrala va fi conceputa astfel incat sa contribuie la asigurarea unei surse sigure de energie, cu o eficienta ridicata.” swb a demarat proiectul in 2009 si este responsabila de gestionarea acestuia.
Noua centrala electrica urmeaza sa furnizeze peste 440 megawati de electricitate pentru regiunea de nord a Germaniei, unde va fi data in functiune in 2013. Dintre acestia, 165 megawati vor acoperi necesarul energetic al Deutsche Bahn, operatorul feroviar national al Germaniei. In cadrul proiectului se furnizeaza o turbina cu gaz 9FB, o turbina cu abur 109-A17, un generator 450H, un generator pe baza de abur cu recuperarea energiei termice, un sistem de control distribuit Mark* VIe, cursuri de instruire pentru client si punerea in functiune a centralei.
Cobra Instalaciones y Servicios S.A., partenerul GE in cadrul consortiului, va fi responsabila de echipamentele auxiliare, de lucrarile civile si de constructie. In plus, GE a incheiat si un acord de servicii contractuale (CSA) cu clientul. Acest acord va contribui la asigurarea garantiilor de buna executie, a unor costurilor de intretinere previzibile si a accesului la cele mai noi tehnologii GE si la experienta globala a companiei. Acordurile CSA incheiate de GE sunt structurate astfel incat sa ajute operatorii de centrale electrice sa imbunatateasca performantele pe termen lung ale echipamentelor instalate, lucru care le poate aduce un avantaj competitiv intr-un sector al productiei de energiei care devine tot mai complex.
„Cea mai recenta centrala cu ciclu combinat 109FB de la GE permite o pornire mai rapida, genereaza mai putine emisii la pornire, are un consum mai scazut de combustibil in timpul functionarii progresive pana la atingerea capacitatii maxime si pe durata intreruperilor prelungite, asigurand astfel clientilor nostri un profil de functionare mai flexibil,” a declarat Ricardo Cordoba, presedinte GE Energy pentru Europa Occidentala si Africa de Nord. „GE ocupa primul loc in acest domeniu datorita faptului ca ofera cea mai flexibila si fiabila centrala electrica cu ciclu combinat din clasa sa in prezent.”
Turbina 9FB, adica nucleul centralei electrice cu ciclu combinat 109FB, este cea mai avansata turbina cu gaz de 50 Hz cu sistem de racire cu aer produsa de GE. Primele unitati 9FB au intrat in functiune in scopuri comerciale in 2006 si peste 50 de astfel de turbine sunt functionale sau au fost comandate in prezent in intreaga lume. In cazul functionarii cu ciclu combinat, modelul 9FB poate atinge o eficienta de 59% la capacitatea de baza, devenind astfel cea mai eficienta instalatie din clasa sa. Modelul 9FB face parte din familia GE de turbine cu gaz de clasa F. Peste 1.000 de turbine de clasa F sunt in functiune in intreaga lume, acestea insumand 33 milioane de ore de exploatare.
Centrala Mittelsbüren va fi prevazuta cu sistemul avansat de combustie DLN 2.6+ de la GE, care va permite mentinerea performantei privind emisiile de noxe si CO la un nivel scazut, situat sub 40%, determinand si cresterea disponibilitatii prin imbunatatirea intervalelor de inspectie a sistemului de combustie.
Turbina cu abur 109A-17 produsa de GE pentru acest proiect are o structura compacta, cu densitate energetica ridicata, datorita careia GE a reusit sa furnizeze o centrala electrica adaptata amplasamentului existent al swb. In plus, turbina cu gaz prezinta cateva modernizari tehnologice care contribuie la cresterea eficientei generale a centralei.
Proiectul Mittelsbüren va cuprinde si sistemul de control al centralei Mark* Vle de la GE. Aceasta tehnologie ofera o mai buna flexibilitate operationala si niveluri mai inalte de performanta, pastrand in acelasi timp un grad ridicat de protectie a echipamentelor.
GE are o prezenta puternica in Germania si este deosebit de activa in domenii precum productia de energie mai curata, sanatate, aviatica si cercetare. Unul dintre cele cinci centre globale de cercetare ale companiei, GE Global Research Europe, isi are sediul in Garching, langa Munchen. Printre amplasamentele GE Energy din Germania care promoveaza inovatia se numara si noul Centru tehnologic pentru energie eoliana offshore din Hamburg si Centrul european pentru surse regenerabile din Salzbergen, Saxonia Inferioara. GE este unul dintre cei mai atractivi angajatori din Germania, asigurand peste 7.000 de locuri de munca.
Sursa: Comunicat de presa GE Energy
Comenteaza aici
06/04/2011 - Acest articol a fost citit de 3321 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 51 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "General Equipment Automation" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |