Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Masura rezistentei dinamice a prizei de pamant prin Metoda Impulsului
Categoric, posibilitatea de a efectua masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant folosind metoda impulsului este ceva nou, unic, oferit doar de instrumentul Sonel MRU-200. Aceasta metoda este destinata diagnosticarii parametrilor dinamici ai sistemelor de protectie impotriva trasnetului.
O diferenta esentiala ce trebuie luata in considerare in timpul analizei parametrilor sistemului de legare la pamant a sistemelor de paratrasnet, fata de protectia clasica la soc electric, este faptul ca in timpul socului electric curentul prezent in sistem are o frecventa relativ mica (50 Hz, 60 Hz), pe cand in sistemele de protectie impotriva fulgerelor sistemul este lovit de un puls foarte rapid ce creste considerabil componenta inductiva a electrodului de impamantare. In acest caz, doar acea parte a electrodului de impamantare ce se afla in contact direct cu locul unde a lovit fulgerul, va fi folosita efectiv pentru disiparea curentului provocat de fulger.
Aceasta este o diferenta esentiala: astfel un electrod de impamantare caracterizat de o rezistenta statica mica ce garanteza o buna protectie de baza poate sa nu asigure parametrii minimi acceptabili necesari sistemelor de protective impotriva fulgerelor. Aceasta situatie este des intalnita in cazul sistemelor de prize de pamant distribuite, a caror rezistenta dinamica poate fi de cateva ori mai mare decat rezistenta statica a acestora.
Masuratoarea prin metoda impulsului pusa la dispozitia utilizatorului de catre MRU-200 este efectuata in conformitate cu definitia din standardul IEC 61024-1 (Protectia structurilor impotriva trasnetului. Principii generale). Aceasta procedura va permite determinarea valorii de rutina (stabilita practic), de ex. rezistenta dinamica (Rd), care este egala cu raportul valorilor maxime de tensiune si curent. In conformitate cu standardul, resistenta dinamica este o valoare de rutina deoarece valorile maxime de tensiune si curent apar in mod frecvent la momente de timp diferite. Prin urmare, rezistenta dinamica este considerata un indicator bun al eficientei sistemelor de legare la pamant in cazul structurilor de conditii periculoase sau a celor ce necesita protectie speciala.
Fig. 1. Procedura implica producerea unui efect electric cu o forma comparabila cu cea a pulsului fulgerului. Doua numere definesc parameterii pulsului: timpul de front T1 si timpul de coada T2
Procedura implica generarea unui impuls electric similar cu cel al pulsului fulgerului. Doua numere definesc parameterii pulsului: timpul de front (T1) si timpul de coada (T2) (vezi Fig. 1). Instrumentul MRU-200 permite selectia a 3 forme de impuls: 10/350μs, 8/20 μs si 4/10μs. Conform cu standardul IEC 61312-1:2001 (Protectia structurilor impotriva trasnetului. Principii generale) forma pulsului de 10/350μs este tipica primei lovituri de trasnet. Aceeasi forma a impulsului este definita in standardul EN 62305-1:2006 Protectia impotriva trasnetului. Principii generale).
Metoda impulsului poate fi folosita, de asemenea, pentru masurarea rezistentei de dispersie a pilonilor linilor de transport de inalta tensiune. Acest sistem a fost dezvoltat pentru a permite determinarea rezistentei de dispersie a intregului pilon (stalp), inclusiv a sistemului metalic al inelului si rezistenta soclului pilonului. Mai mult decat atat poate fi folosit pentru testarea rezistentei de dispersie a pilonilor liniilor aeriene de inalta tensiune cand acestea se afla sub tensiune spre deosebire de metoda traditionala unde folosind metoda celor 3-poli era necesara deconectarea de la retea a linilor de inalta tensiune. La metoda de masura conventionala 3-poli rezistenta bazei pilonului este ignorata, rezultand astfel o suprevaluare a valorii reale.
Instrumentul MRU-200 poate masura rezistenta dinamica a prizei de pamant folosind metoda 4-tarusi. Contrar aparentelor, acesta este un avantaj esential deoarece aceasta metoda asigura minimizarea contributiei indepentei sondelor de test: pentru impulsul de test folosit de aceasta metoda, impedanta poate depasi 0.5 Ω intr-un conductor lung de 2.2m. Cu un impuls asa scurt, folosind orice alta metoda de masura decat cea de 4-poli inseamna ca rezultatul va contine o eroare considerabila datorata impedantei conductorului ce conecteaza terminalele instrumentului cu obiectul masurat.
Fig. 2. Principiul de masura a rezistentei de dispersie a prizei de pamant folosind metoda impulsului.
Fig. 3. Ecran mare pentru afisarea parametrilor masuratorii precum si informatii suplimentare, care ajuta la evaluarea rezultatelor. Memoria instrumentului permite salvarea tuturor rezultatelor (inclusiv a informatiilor suplimentare).
O importanta inovatie o constituie bobina speciala cu cablu ecranat ce este folosita pentru masurarea rezistentei dinamice a prizei de pamant folosind metoda impulsului. Aceasta bobina cu cablu lung de 50 m inclusa in accesoriile standard livrate cu instrumentul, asigura interferente minime ale campului electromagnetic aparut in urma folosirii unui semnal de test pe durata masuratorii de forma impulsului.
Alte functii
Sonel MRU-200 este bine protejat la posibilele erori de operare cauzate de utilizator, cu protectie la tensiuni de pana la 250 Vrms. Prin urmare, conectarea accidentala la priza de 230 V nu va defecta instrumentul.
Usurinta in utilizare a lui MRU-200 face din acesta un tester remarcabil. Gratie ecranului grafic de mari dimensiunii (240x160 pixeli, 4 nivele de gri), toate mesajele si comenzile pot fi vizualizate ca test (nu ca simboluri); aceasta inseamna ca utilizatorul le poate intelege si fara a fi necesara prezenta manualului de utilizare.
Unul din butoane este dedicat functiei de ajutor (help), cu scheme on-line de conectare in circuit, scheme specifice fiecarei functii de masura.
Comparat cu alte instrumente de pe piata, instrumentul de masura a rezistentei de dispersie a prizei de pamant MRU-200 este remarcabil fiind echipat cu multe functii ce permit utilizatorului alegerea optima a metodei de masura, selectia acesteia fiind usoara conform cu oricare conditie din teren, inclusiv testarea eficientei sistemelor speciale de protectie. Instrumentul beneficiaza de un design nou, este usor de utilizat, si este livrat cu un kit de accesorii standard considerabil. Este cu siguranta un instrument remarcabil si il recomandam tuturor celor ce au nevoie de un potential de masura extins combinat cu o mare siguranta in masuratori. Termenul de garantie al instrumentului este de 36 luni.
Pentru alte detalii vizitati site-ul : Aparate de masura si control.
Comenteaza aici
29/04/2011 - Acest articol a fost citit de 7137 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 144 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Ronexprim" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |