Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Progresul tehnologic al omenirii necesita din ce in ce mai multa electricitate, iar Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca, in urmatorii 20 de ani, consumul la nivel global va creste cu cel putin 35%. In acelasi timp, resursele energetice sunt tot mai scumpe, scrie Adevarul.
Prin urmare, in acest cocktail al cererii si al preturilor in crestere, ce putem face pentru ca facturile sa nu sara in aer? Specialistii arata cu degetul spre eficienta energetica.
Rolul consumatorului
Þara noastra nu poate fi rupta din acest film. Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie, a avertizat recent ca pretul electricitatii se va dubla in urmatorii sapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile si pentru reducerea poluarii, informeaza Adevarul.
In aceste conditii, autoritatile indeamna consumatorii sa ia atitudine. „Trebuie sa incepem sa intelegem ca energia nu este ieftina, ci este o problema fundamentala a lumii contemporane. Consumatorul nu va sta cu mainile in san, ci isi va eficientiza consumul, iar efectele cumulate nu vor fi dublarea facturii", a aratat, la randul sau, Maria Manicuta, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
In ultimii ani, s-a vorbit si la noi despre acest concept de eficienta energetica, insa mai mult la nivel teoretic si mereu au fost alte lucruri prioritare. „Aceasta deoarece pretul energiei in Romania nu este foarte mare. Pana nu de mult, erau cam aceleasi preturi peste tot in Europa, dar acum tarifele au crescut in unele state din Uniunea Europeana si multe tari au inteles deja cat de importanta este eficienta energetica", a declarat pentru "Adevarul" Marc Coroler, vicepresedinte pentru centrul si estul Europei al Schneider Electric, companie specializata in managementul energiei.
Acesta a aratat ca si in Romania consumatorii si autoritatile au inceput sa se preocupe de acest aspect, in special pe segmentul industriei si al cladirilor. „Ideea principala este: daca monitorizezi, reduci. Asa a inflorit o noua industrie, cea a tehnologiilor inteligente care permit consumul eficient", a mai spus Coroler.
La nivelul cladirilor industriale, comerciale si de birouri exista deja echipamente necesare de masurare a consumului in timp real, cu senzori care sting lumina atunci cand nu este nimeni in preajma, economisind astfel 20-30% din consumul de electricitate.
Senzori de lumina si panouri solare
Pentru consumatorii casnici, pana cand va fi accesibila o tehnologie care permite contorizarea energiei in timp real, nu doar luna de luna, nu este obligatoriu sa stam pe intuneric pentru a ne reduce factura. Cel mai bine este sa nu punem in functiune toate aparatele in acelasi timp, pentru ca energia in varfurile de consum este cea mai scumpa.
Daca sunteti mai tot timpul plecati de acasa in timpul zilei, cel mai bine este sa va alegeti un abonament diferentiat pe intervale orare, unde pretul energiei este de trei ori mai mic pe timpul noptii, dupa ora 22.00, si in weekend. La bloc, nu trebuie sa lipseasca senzorii de lumina de pe scara, iar pentru cei care locuiesc la casa sunt ideale panourile solare.
40% din consumul energetic al unei locuinte reprezinta iluminatul.
Sursa: Adevarul
Comenteaza aici
19/05/2011 - Acest articol a fost citit de 4342 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 38 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Documentatii tehnice" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |