Curent electric


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Curent electric


Curenti electrici

Efectul magnetic al curentului Curentul electric reprezinta deplasarea dirijata a sarcinilor electrice. Exista doua marimi fizice care caracterizeaza curentul electric:

Intensitatea curentului electric, numita adesea simplu tot curentul electric, caracterizeaza global curentul masurand cantitatea de sarcina electrica ce strabate sectiunea considerata in unitatea de timp.

Se masoara in amperi.

Densitatea de curent este o marime vectoriala asociata fiecarui punct, intensitatea curentului regasindu-se ca integrala pe intreaga sectiune a conductorului din densitatea de curent.

Se masoara in amperi pe metru patrat.

Sarcinile electrice in miscare pot fi purtate de electroni, ioni sau o combinatie a acestora. Stabilirea curentului electric este determinata de existenta unei tensiuni intre cele doua puncte (intre care se deplaseaza sarcinile). De asemenea, curentul electric se mai poate stabili daca un circuit inchis este influentat de o tensiune electromotoare.

Definitie
Pentru detalii, vezi articolul Intensitatea curentului electric.

Daca se noteaza sarcina electrica prin Q, timpul cu t si intensitatea curentului electric cu I, aceste marimi sunt legate prin relatia



Pentru marimi variabile in timp formula se poate rescrie folosind marimi instantanee:



 

Curent continuu, curent alternativ

Forma grafica a curentului electric continuu Forma grafica a curentului electric alternativ Forma grafica a curentului electric pulsatoriu
     


Daca miscarea sarcinilor se face numai intr-un singur sens, avem de-aface cu un curent continuu (generat de exemplu de bateria galvanica sau de dinam). Daca sensul de deplasare alterneaza in timp, curentul se numeste alternativ (alternatorul este un dispozitiv care genereaza un asemenea curent). Curentul alternativ folosit in industrie este de obicei (cvasi) sinusoidal, adica intensitatea lui variaza ca o functie sinusoidala (in timp).

In cazul redresarii curentului alternativ se obtine un curent continuu de intensitate variabila, numit si pulsatoriu (sau ondulat). Redresarea se poate face cu ajutorul tuburilor electronice (diode sau duble diode) sau semiconductoarelor (diode, punti redresoare).

Transformarea inversa pentru a obtine curent alternativ din curent continuu se face cu ajutorul unor dispozitive electronice (invertoare) si este utila, de exemplu, la alimentarea de la elemente galvanice sau acumulatoare a unor consumatori ce au nevoie de curent alternativ (lampi electrice pentru avarii, alimentarea unor aparate electrice care functioneaza cu curent alternativ de la acumulatorul autoturismului). De asemenea din curent alternativ se poate obtine curent continuu si cu ajutorul grupurilor comutatrice (un motor electric de curent alternativ roteste un dinam pentru a produce curent continuu care sa alimenteze de exemplu electrodul de sudura).

Efecte

Curentul electric poate produce fenomene diferite:

    * caldura , fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efect Joule:
    * aparitia unei forte asupra conductoarelor strabatute de el aflate in camp magnetic, cunoscute sub denumirea de forte electromagnetice sau forte electrodinamice:
    * aparitia unui camp magnetic (rotativ) in jurul conductoarelor pe care le strabate.
    * transportul de substante (electroliza) atunci cand purtatorii de sarcina care determina curentul electric continuu sunt ionii dintr-o solutie sau topitura.


Vezi si

    * Electromagnetism
    * Legea lui Ohm
    * Electron
    * Georg Simon Ohm
    * André-Marie Ampère


Sursa: Wikipedia
 
19/05/2008 - Acest articol a fost citit de 37199 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 621 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "C"
Stirile urmatoare
Cablu electric
Comunicatii
Comunicatie digitala
Comutatie digitala
Comunicatia analogica
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric