UE interzice utilizarea de substante periculoase in echipamente electrice


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

UE interzice utilizarea de substante periculoase in echipamente electrice


Interdictia de a utiliza metale grele si alte substanțe chimice periculoase in echipamentele electrice si electronice a fost extinsa recent la o gama mult mai larga de produse, noile norme intrand in vigoare la 21 iulie

echipamente electrice

Noua legislatie va contribui la cresterea sigurantei produselor electronice, cum sunt termostatele, aparatura medicala si panourile de comanda, impiedicand totodata eliberarea substantelor periculoase in mediul inconjurator. Statele membre au la dispozitie 18 luni pentru a transpune noile norme, scrie Avocatnet.ro

Noua legislatie constituie o revizuire a Directivei RoHS privind restrictionarea utilizarii substantelor periculoase in echipamentele electrice si electronice si mentine interdictia cu privire la utilizarea plumbului, a mercurului, a cadmiului, a cromului hexavalent, a bifenililor polibromurati (BPB) si a difenil eterilor polibromurati (DEPB).

Directiva RoHS anterioara avea ca obiect mai multe categorii de echipamente electrice si electronice, inclusiv aparate electrocasnice, echipamente informatice si echipamente destinate consumatorilor, insa a fost extinsa recent la toate echipamentele, cablurile si componentele electronice. Se pot acorda in continuare scutiri in cazurile in care nu exista nicio alternativa satisfacatoare. Lista substantelor interzise va fi reexaminata periodic.

 „Este inacceptabil ca oamenii sau planeta sa fie expusi la substante periculoase daca exista alternative. Cu totii intram zilnic in contact cu astfel de produse, iar aceste noi norme contribuie la cresterea nivelului de siguranta la care ne putem astepta, ameliorand siguranta consumatorilor, protectia sanatatii si a mediului, precum si aplicarea normelor la nivel national", a declaratComisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.

 Elementele principale ale noii directive sunt urmatoarele:
• o extindere treptata a normelor la toate echipamentele, cablurile si componentele electrice si electronice, in vederea atingerii deplinei conformitati pana in 2019;
 • reexaminarea listei substantelor interzise pana in iulie 2014 si in mod periodic dupa aceasta data;
• norme mai clare si mai transparente privind acordarea de scutiri de la interdictia de utilizare a substantelor;
• o mai mare coerenta cu Regulamentul REACH privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice;
• clarificarea definitiilor importante; si
• marcajul CE, care denota conformitatea cu normele europene, prevazut pentru produsele electronice care respecta si cerintele Directivei RoHS. in vederea acestei importante extinderi a domeniului de aplicare, noua directiva prevede perioade de tranzitie de pana la 8 ani pentru noile produse care fac obiectul normelor respective, scrie Avocatnet.ro

Noua directiva nu se aplica panourilor fotovoltaice, pentru ca UE sa-si poata atinge obiectivele in materie de energie din surse regenerabile si de eficienta energetica.

Implementarea si conformitatea constituie aspecte importante ale noilor norme, care prevad un mecanism destinat sa faciliteze monitorizarea conformitatii de catre Comisie.

Etapele urmatoare

Pentru ca producatorii sa se poata conforma mai usor noii directive, documentul orientativ privind cele mai frecvente intrebari legate de RoHS va fi actualizat inainte de termenul limita de transpunere a acesteia in statele membre. De asemenea, Comisia va reexamina articolele vizate de modificarile domeniului de aplicare introduse de noua directiva fata de cea anterioara si care nu au facut inca obiectul unei evaluari a impactului, in vederea includerii acestora in directiva.

Sursa: Avocatnet.ro

Comenteaza aici

 
25/07/2011 - Acest articol a fost citit de 4350 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 36 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Stiri externe"
Stirile anterioare
GE realizeaza autobuzul electric al viitorului
Peste 50% din comenzile ABB sunt realizate de...
ABB: Scaderi drastice ale comenzilor
Noul Trabant cu propulsie electrica
Extrem de putini eurocandidati sunt preocupati...
Stirile urmatoare
Legrand, majorare a cifrei de afaceri in al...
Emerson preconizeaza o crestere de 17% pentru...
Tendinte pe piata energetica euro-asiatica
Romania devine al 22-lea membru al CERN
ABB vinde business-ul sau de cabluri la NKT Cables
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric