Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
EnergoBit este compania care se ocupa de proiectarea si realizarea lucrarilor electrice la parculul de 600 MW, aproape cat un reactor al centralei de la Cernavoda, pe care cehii il fac in doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac, scrie Ziarul Financiar.
Daca la Fantanele lucrarile sunt aproape finalizate, la Cogealac , pe fondul mai multor conflicte cu primaria comunei, constructiile au fost blocate.
Astfel, daca initial termenul de finalizare pentru intreaga investitie era sfarsitul anului trecut, cel mai probabil lucrarile se vor termina in 2012.
Contractul castigat de EnergoBit cu cehii de la CEZ arata ca si companiile romanesti pot beneficia de investitiile straine din domeniul energiei verzi. In contextul in care cei mai multi bani ii primesc producatorii de turbine eoliene, nicio companie de profil neavand acum o fabrica in Romania, numai aproximativ 25% din valoarea acestor parcuri ramane local fiind impartita intre companiile de constructii sau companiile din domeniul lucrarilor electrice.
Vant bun la Cogealac
EnergoBit a identificat aceasta oportunitate, si dincolo de CEZ mai are in portofoliu si colaborari cu Petrom, ButanGas sau Energias de Portugal, companii care investesc sute de milioane de euro in "mori de vant".
"Partea de energie verde a ajuns sa reprezinta circa 20% din valoarea afacerilor inregistrate de noi. Daca anul trecut am ajuns la 100 de milioane de euro, pentru anul acesta ne-am bugetat 120 de milioane de euro", spune Florin Pop, directorul general al EnergoBit.
In legatura cu proiectul eolian al CEZ, reprezentantii EnergoBit spun ca lucrarile au inceput sa mearga si la doua parte a proiectului, cea de la Cogealac, acolo unde ar trebui montate 101 turbine cu o inaltime de 100 de metri. "La Cogealac, ba am inceput, ba ne-am oprit din cauza problemelor cu primaria, si tot asa, dar acum lucrarile merg intr-un ritm accelarat pentru ca investitorii vor sa recupereze timpul pierdut. Deja se toarna fundatiile. Cred ca anul acesta se vor monta 40-45 de turbine, restul urmand da fie montate anul viitor", a explicat Stefan Gadola, vicepresedintele EnergoBit si unul dintre cei trei asociati principali ai grupului, potrivit Ziarul Financiar.
Potrivit reprezentantilor EnergoBit, compania lucreaza acum pe partea electrica pentru parcuri eoliene cu o capacitate instalata de 1.400 MW, echivalentul in capacitate a doua reactoare de la Cernavoda.
10 milioane de euro de la BERD
Parcurile eoliene sunt cel mai fierbinte domeniu de investitii al momentului, atragand in ultimii doi ani de zile proiecte de circa un miliard de euro, in perioada 2011-2013 fiind asteptate investitii de 5 miliarde de euro.
Potentialul Romaniei in acest domeniu vine din doi factori: vantul foarte bun din zona Dobrogei si schema de sprijin generoasa pentru investitorii de profil.
Dincolo de parcurile eoliene, EnergoBit este interesat si de proiectele de eficienta energetica, grupul semnand ieri un contract de imprumut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 10 milioane de euro.
Aceste proiecte urmeaza sa fie derulate in colaborare cu municipalitati, dar si cu companii private. EnergoBit nu a oferit detalii concrete despre viitorii beneficiari ai acestor proiecte.
EnergoBit este o companie pusa pe picioare in anul 1990 de trei fosti angajati ai Renel, care acum sunt si asociatii principali: Stefan Gadola, Ioan Socea si Peter Pal, fiecare detinand acum functia de vicepresedinte.
Grupul are in prezent 800 de angajati, dintre care 200 sunt de profesie ingineri.
Sursa: Ziarul Financiar
Comenteaza aici
26/07/2011 - Acest articol a fost citit de 2266 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 26 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |