Electrotehnica este o disciplina a stiintelor tehnice care studiaza aplicatiile fenomenelor electromagnetice, respectiv o ramura a industriei care aplica aceste fenomene in industria electrotehnica.
Termenul de electrotehnica sau electricitate tehnica a fost introdus de
Werner von Siemens in anul 1880, an care marcheaza desprinderea sa ca stiinta a fizicii si dezvoltarea ei ca ramura de sine statatoare, dat fiind faptul numeroaselor aplicatii industriale si aportului sau in dezvoltarea tehnicii.
Electricitatea tehnica, prin forta sa data de curentul electric a adus mutatii importante in industrie si viata sociala. Astfel prin electrotehnica extragerea de materii prime a fost asezata pe noi baze (exemplu extragerea aluminiului); in industrie cresterea productivitatii muncii prin folosirea mecanizarii, automatizarii si robotizarii este evidenta; agricultura foloseste instalatii electrice de irigat, de fabricarea ingrasamintelor chimice; transporturile, in special cele feroviare devin mult mai ieftine.
In ceace priveste folosirea electrotehnicii de catre mass-media nu mai incape discutie. Fara ea nu ar fi existat cinematograful, radioul si televiziunea.
Totodata electrotehnica a stat la baza dezvoltarii altor discipline tehnice de sine statatoare cum sunt: telecomunicatiile, electronica, automatizarea si informatica
Personalitati romanesti cu studii in domemiul fenomenelor electromagnetice recunoscute pe plan mondial:
-
Nicolae Vasilescu-Karpen - Primul rector al Scolii Politehnice;
-
Constantin Budeanu - Renumit profesor de electricitate;
-
Ion S. Gheorghiu - Profesor de Masini electrice;
-
Alexandru Popescu - Profesor de Electrotehnica si de Masurari electrice;
-
Remus Radulet - Profesor de teoria
electromagnetismului.
Sursa:
Wikipedia