Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Potrivit legislatiei aflate in prezent in vigoare, producatorii de energie verde primesc pentru un MWh de electricitate livrat in retea cate un certificat verde, pe care il vand pe o piata specializata, pentru a obtine un castig in plus fata de pretul energiei.
Furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere un numar de certificate verzi, proportional cu livrarile de electricitate, insa aceste costuri sunt reflectate mai departe in factura platita de consumatorii finali.
Pretul certificatelor este intre 27 si 55 de euro, insa pana acum tranzactiile au fost realizate doar la pretul maxim. Aceasta deoarece productia de energie verde este inca mica relativ la cota pe care furnizorii o au de indeplinit, scrie Adevarul.
Legislatia va fi modificata, iar, incepand din septembrie, producatorii de energie eoliana vor primi cate doua certificate verzi pentru un MWh de energie livrata.
Astfel, un MWh de energie eoliana va costa de trei ori mai mult decat energia clasica. Aceasta deoarece la pretul energiei propriu-zise, de circa 45 de euro pe MWh, se va adauga valoarea celor doua certificate verzi, adica 110 euro.
CEZ a produs in sapte luni mai mult decat in intregul an 2010
La finele lunii iulie, in Romania erau instalate in total capacitati de producere a energiei regenerabile de 689 de MW, din care 582 de MW in turbine eoliene, 81,2 in microhidrocentrale, 1,007 MW de electricitate fotovoltaica si 25,2 MW de energie pe baza de biomasa.
Cel mai mare producator de energie verde, CEZ Romania, a castigat pana acum in acest an 20,6 milioane de euro din vanzarea certificatelor verzi, scrie Adevarul.
Parcul pe care il opereaza, cel de la Fantanele, are o putere instalata de 337,5 MW si a produs in perioada ianuarie-iulie 2011 o cantitate de energie de 0,37 TWh.
Anul trecut, parcul a generat 0,3 TWh, iar reprezentantii CEZ au declarat recent ca se asteapta la o productie de trei ori mai mare in acest an.
Alti producatori importanti din acest sector sunt portughezii de la EDP Renovaveis, care au produs 76.083 de MWh in parcul eolian de la Pestera (judetul Constanta) si 49.776 de MWh in cel de la Cernavoda. Aceste proiecte le-au adus portughezilor 125.859 de certificate verzi in total, in valoare de 6,9 milioane de euro.
Si italienii de la Enel stau bine pe aceasta piata. Ei au primit 32.755 de certificate verzi in primele sapte luni ale anului, din vanzarea carora au obtinut 1,8 milioane de euro.
Vantul bate mai putin in timpul verii
Din raportul Transelectrica mai reiese ceva: productia de energie eoliana a fost mai mica in lunile de vara, cand vantul bate de regula cu o intensitate mai redusa.
Astfel, in timp ce luna cea mai buna pentru turbinele eoliene a fost martie, cand s-au produs 157.000 de MWh, productia a scazut la 119.374 de MWh in iunie si la 88.832 de MWh in luna iulie.
Ultimul raport lunar al Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru monitorizarea pietei de energie, cel aferent lunii mai, arata ca ponderea electricitatii din surse eoliene in totalul productiei a fost de 1,6%, in scadere de la 2,1%, cat a fost in aprilie.
Sursa: Adevarul
Comenteaza aici
18/08/2011 - Acest articol a fost citit de 2697 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |