Campania de colectare a DEEE-urilor, TRANSFORMATORUL, desfasurata cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, isi propune sa informeze persoanele juridice despre riscurile asupra sanatatii personalului si a mediului pe care le genereaza detinerea DEEE-urilor in sediile companiilor, precum si colectarea lor intr-o maniera interactiva in vederea protectiei mediului si revalorificarii resurselor, scrie Hotnews.
"Este deopotriva o campanie de constientizare si colectare binevenita, menita sa atraga volume importante de deseuri electrice si electronice casate din institutii publice si companii", a evidentiat domnul Silvian Ionescu, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu.
Depozitate necorespunzator dupa casare, DEEE-urile se transforma in timp in deseuri periculoase ce atenteaza la sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator si blocheaza resurse importante de materie prima necesara realizarii unor noi produse, scrie Hotnews.
"Rezultatele obtinute in mediul de business si institutional in campania similara din anul 2010 ne-au determinat sa dezvoltam proiectul astfel incat persoanele juridice sa dispuna de un sistem transparent si gratuit de colectare. Mecanismul disponibil pe site in premiera pe piata DEEE din Romania, are la baza practici europene", a declarat Valentin Negoita, Presedintele ECOTIC.
Asociatia Recolamp este partener al acestei campanii, asigurand preluarea si gestionarea corespunzatoare a deseurilor de surse de lumina. "Colaborarea dintre ECOTIC si Recolamp continua eforturile incepute odata cu gestionarea containerelor de colectare puse la dispozitia publicului larg in retelele de retail, Colt Verde. Si acest proiect comunica pe aceeasi axa - deseurile de
echipamente electrice si electronice, inclusiv sursele de lumina, trebuie reciclate in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei", a adaugat Raul Pop, Director General Recolamp.
In acest an, ECOTIC si RECOLAMP isi propun sa creasca cantitatea de DEEE-uri colectate (inclusiv sursele de lumina) prin introducerea unui mecanism simplu si eficient:
1. Lansarea de catre persoana juridica a unei comenzi de ridicare a DEEE prin intermediul portalului;
2. Ridicarea gratuita, prin intermediul unui colector autorizat a deseurilor electronice de la companii sau institutiile de stat;
3. Predarea deseurilor electrice aduce avantaje si premii:
a. Obtinerea unui numar de "credite" in urma cantitatii colectate si a unor vouchere electronice pentru tragerea la sorti de la finalul campaniei cu premii in valoare de 5.000 de euro;
b. Transformarea "creditelor" obtinute in echipamente electronice noi din oferta portalului;
c. De asemenea, companiile vor putea participa la extragerea la sorti electronica cu premii in valoare de 5.000 euro constand in echipamente electronice organizata in data de 20 decembrie 2011;
4. Pentru deseuri de surse de lumina (becuri si / sau tuburi fluorescente):
a. Obtinerea unei sanse la tragerea la sorti de la finalul campaniei (20 decembrie 2011), pentru fiecare predare de deseuri de becuri si/sau neoane de minim 20 kg;
b. La tragerea la sorti, vor fi desemnati cei 10 castigatori ai cate unei biciclete de cea mai buna calitate.
"Campania de colectare a deseurilor electrice si electronice TRANSFORMATORUL, organizata de ECOTIC, constituie o premiera in Romania, urmarind constientizarea detinatorilor de echipamente uzate din companii si institutii publice asupra necesitatii colectarii selective a deseurilor electrice si electronice din perspectiva protectiei mediului si a revalorificarii resurselor materiale in viitoarele procese de productie", a declarat Varujan Pambuccian, membru al Comisiei IT&C, Camera Deputatilor.
Despre Asociatia ECOTIC
ECOTIC, organizatie care a implinit 5 ani de existenta in 2011, a desfasurat in perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011 Campania "Scoate Monstrii din Birou", destinata exclusiv companiilor, institutiilor si organizatiilor din Romania pentru colectarea selectiva a deseurilor de
echipamente electrice si electronice (DEEE). In aceasta perioada au fost lansate peste 250 de comenzi de la companii si au fost colectate 160.000 Kg de DEEE.
Despre Asociatia Recolamp
Asociatia Recolamp este singura organizatie non-profit specializata in gestiunea deseurilor de surse de lumina. Infiintata in septembrie 2007 de catre General Electric, Narva, Osram si Philips, Recolamp reprezinta in prezent 130 de producatori romani, in numele carora a colectat si reciclat peste 450 tone de deseuri.
Sursa: Hotnews