Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Valentin Mircea a precizat ca reorganizarea sectorului de productie a energiei a mers din esec in esec in ultimii ani, chiar daca formal niciunul dintre proiectele anuntate si ulterior abandonate nu a fost a retras, scrie focus-energetic.
“Winston Churchill spunea ca succesul este sa mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. S-ar putea aplica si aici. Romania are nevoie de un Minister al Energiei, care sa se ocupe de politici clare si coerente, care sa ramana neschimbate in timp”, a afirmat Mircea.
Reamintim, Ministerul Economiei incearca de cativa ani sa restructureze sectorul productiei de energie. Initial, institutia intentiona sa creeze o singura mare companie nationala, apoi doua astfel de societati, iar in prezent vizeaza formarea altor doua companii mai mici. Proiectul actual al Guvernului vizeaza crearea a doua complexuri energetice, Oltenia si Hunedoara. Complexul Energetic Oltenia va fi format prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia cu termocentralele Turceni, Isalnita, Craiova II si Rovinari, precum si cu minele de lignit ce deservesc aceste termocentrale. Complexul Energetic Hunedoara va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei.
Investitii de jumatate de miliard de euro la Transelectrica
Conectarea parcurilor eoliene la reteaua nationala de transport a energiei presupune investitii de peste 500 milioane de euro, bani de care Transelectrica nu dispune. “Ni se spune sa gasim solutii. Aceste solutii costa peste 500 milioane euro in investitii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem in discutii cu ANRE sa propunem initiative legislative, care sa ne permita sa atragem aceste investitii. Fara aceste investitii, toate avizele de racordare prevad ca viitoarele parcuri eoliene vor avea restrictii de functionare. In analiza sunt mult mai multe prioiecte decat putem noi atrage. Simtim lipsa unei legislatii care sa oblige dezvoltatorii de proiecte eoliene sa garanteze finalizarea lor”, a declarat directorul general adjunct al Transelectrica Octavian Lohan, la aceeasi conferinta, potrivit focus-energetic.
Potrivit acestuia, o parte din investitii ar putea fi atrase din vanzarea unui pachet minoritar de actiunile Transelectrica. “Am identificat surse de finantare, dar avem nevoie de legislatie, de o ordonare a proiectelor in functie de posibilitatile lor de realizare. Spre exemplu, companii din Rusia, China, America sau Anglia au spus ca sunt interesate sa cumpere actiuni la Transelectrica. Apoi, am propus ANRE metode, inclusiv prin garantii financiare pe care dezvoltatorii in energie eoliana sa le depuna in momentul selectarii proiectelor”, a spus Lohan.
Reamintim, Guvernul intentioneaza sa vanda prin oferta secundara un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, operatiune care ar urma sa fie dublata de o majorare de capital de 12%.
Lohan sustine ca, desi Transelectrica are cereri de avizare pentru un total de 30.000 MW instalati in centrale eoliene, multi dezvoltatori nu au bani sa finalizeze proiectele. “Din pacate, Transelectrica nu poate respinge niciun astfel de proiect, decat daca atenteaza la siguranta sistemului energetic national. Nu putem face mai mult de 5.000 MW in eoliene (n.r. – in prezent). Deci se pare ca nu stam bine”, a continuat Lohan.
La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor.
Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor
Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor in sectorul energetic, din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze si electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati, afirma directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, la conferinta Mediafax Talks about Energy. „Va fi dificil pentru Romania sa atraga investitii, trebuie sa ofere incredere. Romania a pierdut mult din incredere in ultimii ani, cand s-au anuntat investitii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a facut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuti multi pasi pentru recastigarea increderii. Creseterea pretului energiei si legea de sustinere a investitiilor in energii regendrabile contribuie la recastigarea increderii”, a afirmat Hajdinjak. El a adaugat ca, daca autoritatile nu vor clarifica reglementarile si nu vor liberaliza preturile, companiile straine vor alege alte piete in care sa investeasca.
“Sunt si alte piete care ofera conditii bune, nu doar in UE, ci si in afara Europei, precum Turcia. Toate pietele sunt in competitie pentru atragerea de investitii. Trebuie legi si reglementari predicitibile. In privinta prtivatizarilor, investitorii cauta pachete majoritare la companii de stat. (…) Liberalizarea preturilor este acum interzisa, din cauza preturilor reglementate, ceea ce nu permite investitorilor o rata buna a profitului pentru a putea investi”, a continuat Hajdinjak.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa liberalizeze pietele la energie electrica si gaze in doua etape, pana in 2013 pentru companii si pana in 2015 pentru populatie. Totodata, Guvernul a aprobat in acest an legea privind schema de sprijin pentru energiile regenerabile, prin care investitorii primesc ajutor de stat pentru energia electrica produsa. Cei mai multi investitori au construit parcuri eoliene, o sursa de energie cu un potential semnificativ in Romania. Companiile se tem insa ca autoritatile vor revizui in scadere schema de sprijin in urmatorii ani. “Exista riscul sa apara o bula a energiilor regenerabile. In doi ani s-ar putea revizui schema de promovare a acestora, iar investitiile ar putea sa scada atunci”, a afirmat Hajdinjak.
El a precizat ca E.ON a investit 1,8 miliarde lei in Romania din momentul in care a intrat pe piata, in 2005. “Romania are toate posibilitatile sa atraga investitii, dar are nevoie de reguli clare si predicitibile”, a mai spus Hajdinjak.
Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a anuntat luni ca filialele de distributie si furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucuresti si cele doua complexuri energetice care urmeaza sa fie infiintate au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de actiuni.
Sursa: Focus-energetic
10/11/2011 - Acest articol a fost citit de 2248 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 26 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |