Tendinte pe piata energetica euro-asiatica


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Tendinte pe piata energetica euro-asiatica


In cadrul Conferintei si Targului International de Energie si Mediu ICCI, ce a avut loc in perioada 25-27 aprilie 2012, au fost prezentate schimbari si reglementari pe piata energetica euro-asiatica.

Syscom18

Schimbari și reglementari pe piața de electricitate euro-asiatica, probleme și soluții pentru energii regenerabile, finanțarea proiectelor energetice, noi tehnologii folosite in upstream și downstream au fost principalele subiecte abordate in cadrul Conferinței și Targului Internațional de Energie și Mediu ICCI, cel mai mare eveniment euro-asiatic dedicat industriei energetice, a carui ediție din acest an a avut loc la Istanbul in perioada 25-27 aprilie 2012.



In privința gazului natural, de exemplu, specialiștii din Turcia prezenți la eveniment considera, contrar previziunilor din media, ca prețul acestuia va scadea in regiune, permițand astfel creșterea consumului. In prezent, condiționarile de tipul “take or pay” cu care se confrunta Turcia obliga țara sa importe cantitați predeterminate de gaz natural – 10 miliarde de metri cubi pe an – conform acordului semnat cu Iranul in 1996, valabil pentru 25 de ani. Clauza presupune ca daca țara-client nu achiziționeaza tot gazul pe care s-a angajat in contract sa il importe, atunci este obligata sa plateasca diferența de bani. Pentru evitarea unei situații similare, specialiștii sunt de parere ca trebuie incurajat consumul de gaze, iar pentru asta prețurile ar trebui sa scada. Daca in Europa, prețul mediu al unui metru cub de gaze rusesc este de 447 $, Iranul vinde gaz Turciei cu 505 $ per metru cub, ceea ce marește factura de gaz natural a Turciei cu 800 de milioane de dolari anual. In schimb, gazul rusesc il achiziționeaza cu 400 $ per metru cub. In Romania pretul mediu al unui metru cub de gaze rusesc este de 493 $.



In regiune utilizarea gazului natural se afla insa pe un trend crescator, specialiștii estimand ca poate crește și cu 50% pana in 2035. Previziunile arata ca in Europa, peste 10 de ani, vor fi dezvoltate rezerve suplimentare de gaz natural de aproape 150 de miliarde de metri cubi pe an. In același timp, este de așteptat sa creasca și consumul de petrol, al carui trend ascendent s-a menținut in ultmii 2-3 ani. Numai in Turcia se estimeaza ca in anul 2020 se va ajunge la un consum de peste 220 de milioane de tone de petrol. Astfel se vor putea extinde și investițiile in proiectele energetice. De exemplu, compania de stat a Azerbaijanului, SOCAR, planifica sa investeasca 17 miliarde de dolari in Turcia, in perioada 2012-2017, pentru dezvoltarea a doua proiecte: construcția conductei de gaze Trans-Anatolia și extinderea holdingului de petrochimicale Petkim.



In acest context, tehnologiile recente care permit extinderea aprovizionarii cu gaze naturale și petrol vor contribui la creșterea importantei acestor combustibili. Companiile iși dezvolta totodata capacitatea de productie de echipamente de gaze naturale și petrol pentru a satisface cerintele de infrastructura. De fapt, cererile tot mai mari de petrol și gaze au schimbat structura pieței mondiale, astfel incat se fac cercetari ample pentru a reduce cat mai mult posibil costurile de productie si de transport. Echipamentele dezvoltate de catre producatori se conformeaza acestor tendinte.

 

„Exista potențial semnificativ pentru dezvoltarea industriei in regiune, atragand participarea egala atat din partea companiilor naționale de petrol și gaze deținute de stat, cat și din partea furnizorilor internaționali. Aceste companii au investit in industria gazelor naturale prin consorții și .”, explica directorul general al companiei Syscom18, prezenta la eveniment, lider național in automatizari industriale și sisteme de masura.



Companiile turcești planifica sa investeasca un miliard de dolari pentru derularea proiectelor externe, prin tranzacții medii cuprinse intre 50 și 200 milioane de dolari, majoritatea investițiilor realizandu-se in țarile invecinate, in special in Balcani. Anul trecut au fost inregistrate mai mult de 12.000 de „joint ventures” in Romania, cu un capital investit a carui valoare s-a ridicat la peste 500 de milioane de dolari. In privința sectorului energetic, cele doua state sunt implicate in proiecte precum constructia gazoductului Nabucco si cablul submarin de transport al energiei electrice. „Pentru companiile romanești este important sa gaseasca parteneri straini in regiune pentru a identifica noi piețe energetice pe care s-ar putea extinde, cum ar fi zona Caucazului sau a Orientului Mijlociu.”, este de parere Ion Andronache.



Sursa: Ecomunicate.ro

 
04/05/2012 - Acest articol a fost citit de 3229 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Stiri externe"
Stirile anterioare
Emerson preconizeaza o crestere de 17% pentru...
Legrand, majorare a cifrei de afaceri in al...
UE interzice utilizarea de substante...
GE realizeaza autobuzul electric al viitorului
Peste 50% din comenzile ABB sunt realizate de...
Stirile urmatoare
Romania devine al 22-lea membru al CERN
ABB vinde business-ul sau de cabluri la NKT Cables
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric