Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Anuntat cu mare fast, in 2006, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, programul de electrificare a Romaniei 2007-2009 a fost un esec total. Dupa trei ani de cand cele aproape 100.000 de gospodarii trebuia sa beneficieze de energie electrica, guvernul a promis ca in urmatorii patru ani va racorda la reteaua de distributie gospodariile neelectrificate, scrie Capital.ro.
Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ ce vizeaza electrificarea a 97.805 de gospodarii, amplasate in 2.284 de localitati, conform datelor ultimului studiu realizat in aceasta privinta. Doua treimi din totalul gospodariilor neelectrificate apartin de compania de stat Electrica, restul se regasesc in aria operatorilor de distributie privati, adica a companiilor detinute de marile grupuri europene de utilitati Enel (Italia), E.ON (Germania) si CEZ (Cehia). „Costul unitar necesar pentru racordarea la reteaua de distributie a unei locuinte izolate este de circa 11.000 lei“, se arata in documentul citat.
Investitii de sute de milioane de euro sunt necesare si in modernizarea actualelor retele electrice de distributie, intrucat 65% se caracterizeaza printr-un grad de uzura fizica a liniilor electrice, a statiilor de transformare si a posturilor de transformare, se mentioneaza in ultimul draft al strategiei energetice nationale.
La acestea se adauga si uzura morala: „30% din instalatii sunt echipate cu aparataj produs in anii ’60“. Aceasta este una dintre principalele cauze a intreruperilor in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor. De exemplu, durata medie pe tara in ceea ce priveste intreruperile in retea pentru un consumator a fost de 639 de minute pe an, conform ultimului raport realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru anul 2010. Spre comparatie, in tarile avansate aceasta valoare este cuprinsa intre 100 si 300 de minute/an.
„In anul 2010, performantele maxime de ansamblu au fost stabilite de Electrica Transilvania Sud (374 min/an), urmata de Enel Muntenia (538 min/an) si Electrica Transilvania Nord (570 min/an)“, se mentioneaza in raportul ANRE. Cele mai mari valori au fost inregistrate in cazul E.ON Moldova (775,6 minute/an) si CEZ Oltenia (940,6 minute/an). Atat operatorii privati, cat si cei de stat anunta anual investitii majore in modernizarea retelei, insa dureaza ani ca rezultatele sa se vada, pentru ca in acest domeniu trebuie facute constant lucrari. Potrivit raportului ANRE, durata medie a intreruperilor neplanificate s-a redus la majoritatea distribuitorilor in anul 2010, dar valoarea medie pe tara a crescut cu 4 minute fata de anul precedent. Una dintre cauze este raportarea unor valori eronate in anii anteriori.
Totusi, expertii ANRE sustin ca investitiile pe care le fac distribuitorii, precum si monitorizarea continuitatii in alimentare si a calitatii energiei electrice vor conduce la cresterea calitatii serviciului de distributie a energiei electrice. Acest lucru se vede deja si din datele Enel Distribuție Muntenia. De exemplu, durata medie a intreruperilor neplanificate s-a redus de la 569 de minute, in 2010, la 439 de minute/an in 2011, adica o reducere de peste doua ore.
O reducere importanta a fost inregistrata si in cazul Capitalei, in urma programului de investitii desfasurat de companie. Daca media nationala a intreruperilor era, in 2010, de 639 de minute, in Bucuresti valoarea inregistrata era de numai 376 de minute, iar in 2011 intreruperile s-au redus la 320 de minute, adica jumatatea valorii inregistrate la nivel national in 2010.
Performante au fost inregistrate chiar si in primele doua luni ale acestui an, in ciuda fenomenelor meteorologice din luna februarie. Daca in primele doua luni din 2010 valoarea medie a intreruperilor in Bucuresti era de 80 de minute, in aceeasi perioada a acestui an valoarea intreruperilor a scazut la 49 de minute.
97.805 de gospodarii neelectrificate, amplasate in 2.284 localitati, erau in Romania, conform ultimul studiu realizat in anul 2009
Sursa: Capital
07/05/2012 - Acest articol a fost citit de 2224 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 45 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Amenajari instalatii electrice" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |