Volumului lucrarilor de constructii a crescut cu 8,2% in ianuarie-aprilie


ghidelectric.ro
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Volumului lucrarilor de constructii a crescut cu 8,2% in ianuarie-aprilie


Accentuarea trendului ascendent al volumului lucrarilor de constructii in luna aprilie a.c., in ceea ce priveste seriile bruta si ajustata, a fost certificata recent de informatiile Institutului National de Statistica (INS).

constructii

Totodata, daca se observa principalii indicatori pentru fiecare componenta analizata de INS, s-a remarcat inca o crestere a pietei pentru intervalul ianuarie-aprilie 2012, atat ca serie ajustata - singura modalitate de calcul acceptata de biroul european de statistica Eurostat, datorita relevantei acesteia -, cat si ca serie bruta. Desi in perioada de referinta lucrarile de constructii ingineresti au fost cele mai dinamice, in detrimentul altor categorii de proiecte, datele actualizate arata ca, in pofida reinstalarii unei recesiuni tehnice la nivelul economiei autohtone (dupa scaderi consecutive ale PIB in trimestrul al patrulea din 2011 si in primul trimestru a.c., fata de precedentele trei luni), sectorul de constructii nu pare a fi prea grav afectat, de vreme ce starea acestuia de recesiune tehnica a luat sfarsit in ultimele 6 luni din 2011 si nu a mai fost evidentiata ulterior o noua sincopa.

 

Odata cu anuntarea datelor pozitive, mai cu seama datorita factorului sezonier – favorabil executiei lucrarilor specifice - tendintele de dezvoltare pe termen scurt sunt ceva mai bine conturate, dupa cum se prevede si intr-un studiu conjunctural al INS, mai ales ca, in perioada ulterioara lunii aprilie, au aparut premise favorabile derularii unor proiecte de investitii. Totusi, prognozele se pot modifica rapid, pe fondul instabilitatii politico-sociale, al indreptarii atentiei spre campaniile electorale, precum si ca urmare a unor factori exogeni, cum ar fi deteriorarea situatiei economice generale la nivelul Uniunii Europene, fata de care unii dintre cei mai pesimisti analisti pun deja problema dezintegrarii zonei euro.

 

Potrivit datelor INS, in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2012, comparativ cu acelasi interval din anul anterior, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a crescut cu 9,1%. Pe elemente de structura s-au inregistrat diminuari la lucrarile de reparatii capitale (-16,7%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-11,3%). La lucrarile de constructii noi, indicatorul respectiv s-a majorat cu 22,8%. Pe obiecte de constructii, indicatorul analizat a crescut la constructiile ingineresti cu 23,4%. La cladirile rezidentiale si la cele nerezidentiale, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 19,9%, respectiv cu 1%. Potrivit aceleiasi baze de raportare, insa ca serie ajustata, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 8,2%, majorarea fiind evidentiata la lucrarile de constructii noi (+26,4%). La lucrarile de reparatii capitale si la lucrarile de intretinere si reparatii curente s-au inregistrat scaderi cu 19,7%, respectiv cu 8,6%. Pe obiecte de constructii s-a consemnat o depreciere doar la cladirile rezidentiale (-25,1%), in timp ce la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale au avut loc sporiri cu 21,3%, respectiv cu 1,4%,  in acest ultim caz fiind consemnata - in premiera pentru acest an – o reluare a trendului ascendent.

 

Consultand sursa datelor analizate de INS – si anume valoarea lucrarilor de constructii realizate in antrepriza, in toata tara, pe elemente de structura si obiecte de constructii – se observa ca firmele din bransa au reusit, in perioada ianuarie-aprilie 2012, sa efectueze lucrari cu o pondere de 109,1% din nivelul perioadei similare a anului trecut (ca serie bruta) sau de 108,2% (in ceea ce priveste seria ajustata), ceea ce presupune un efort deosebit in conditiile economice actuale. Totodata, continua sa se remarce faptul ca piata de constructii este influentata de modificarea semnificativa a structurii cererii (comparativ cu aceeasi perioada din 2011), lucrarile de constructii noi fiind efectuate preponderent, la o cota actualizata de 126,4% ca serie ajustata (sau 122,8% ca serie bruta), in detrimentul celor de intretinere si reparatii curente (zugravire/vopsire), cu valoare adaugata mai redusa, care au constituit principalul mod de sustinere a bransei in perioada recesiunii (acestea s-au realizat in proportie de 91,4% - ca serie ajustata sau 88,7% - ca serie bruta, in raport cu intervalul similar din 2011).

 

Totodata, volumul lucrarilor de reparatii capitale a devenit cel mai putin consistent, intrucat s-a executat o cota de 80,3% ca serie ajustata si de 83,3% ca serie bruta, din nivelul aferent primelor patru luni ale anului trecut. Totusi, pe obiecte de constructii, singurul segment mai dinamic a ramas, dupa cum s-a precizat anterior, cel al edificarii constructiilor ingineresti (121,3% in raport cu ianuarie-aprilie 2011, tot ca serie ajustata sau 123,4% ca serie bruta), ceea ce inseamna ca autoritatile publice au initiat cateva proiecte noi de infrastructura, iar in cazul imobilelor nerezidentiale se observa o reluare tendintei ascendente, ce va fi cu siguranta consolidata in intervalul urmator (101,4% din cota aferenta lunilor ianuarie-aprilie 2011, ca serie ajustata sau 99%, ca serie bruta). In ceea ce priveste imobilele rezidentiale, al caror indicator a ajuns in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2012 la un nivel ce reflecta o reducere fara precedent (cota potrivit seriei ajustate de 74,9% din volumul primelor patru luni ale anului 2011, respectiv de 80,1% ca serie bruta), se remarca faptul ca investitorii au luat decizia de nu a mai aloca fonduri consistente pentru sectorul cladirilor de locuinte, mai cu seama ca numarul celor finalizate continua sa fie extrem de redus, iar cererea efectiva ramane insolvabila.


Potrivit expertilor INS, in aprilie 2012, volumul lucrarilor de constructii – calculat ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier – a sporit cu 18,7% in comparatie cu perioada similara din anul 2011. "Pe elemente de structura s-au inregistrat diminuari ale activitatii numai in ceea ce priveste lucrarile de reparatii capitale (-6,9%), in cazul celor de intretinere si reparatii curente (+13,9%) sau al constructiilor noi (+28,5%), ceea ce a determinat aparitia unei tendinte pozitive. Analizand obiectele de constructii, a fost semnalata o sporire de 26,9% la constructiile ingineresti, iar la cladirile nerezidentiale si la imobilele rezidentiale s-a constatat o majorare a volumului lucrarilor de 16,3%, respectiv de 1,3%, cel mai probabil din cauza reluarii unor proiecte, ca urmare a conditiilor meteorologice favorabile, specifice lunii aprilie. Din punct de vedere al seriei brute, cresterea indicatorului din aprilie a.c., raportata la o baza de calcul anuala, a fost de 22,8%, generata cu precadere de trendul pozitiv al volumului lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+20,4%), precum si al operatiunilor ce presupun derularea procedurilor prin intermediul carora se desfasoara edificarea de constructii noi (+30,5%), singurul regres fiind raportat in cazul lucrarilor de reparatii capitale (-4,5%).

 

Totodata, pe obiecte de constructii, s-au remarcat majorari semnificative in cazul constructiilor ingineresti (+32%) si la imobilele nerezidentiale (+15,8%), limitate intrucatva de majorarea situata la numai 2,9% al indicelui specific cladirilor rezidentiale, unde totusi nu au mai fost semnalate pierderi", se subliniaza in comunicat. In luna aprilie 2012, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de martie a.c., ca serie bruta, cu 26,9%, iar ca serie ajustata acesta s-a majorat cu 11,5%. Avand in vedere baza de comparatie lunara, sporirea ca serie bruta s-a evidentiat la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+35,3%), la cele de reparatii capitale (+19,7%), precum si – mai ales – in cazul constructiilor noi (+25,8%). Pe obiecte de constructii, indicatorul analizat a consemnat cresteri la constructiile ingineresti (+32%), la cladirile nerezidentiale (+27,6%) si la imobilele rezidentiale (+6,2%). "In aprilie 2012, comparativ cu luna precedenta, a avut loc o majorare de 11,5% a indicelui (ca serie ajustata), fiind evidentiate ascensiuni la lucrarile de constructii noi (+13%), la cele de intretinere si reparatii curente (+5,3%) si, evident, in cazul reparatiilor capitale (+3,3%). Pe obiecte de constructii, trenduri pozitive s-au consemnat la cladirile nerezidentiale (+19,9%) si la constructiile ingineresti (+9,4%), insa executia de lucrari la imobilele rezidentiale (-2%), dupa cum era de altfel de asteptat, nu s-a mai derulat in mod optim", se arata in comunicatul INS.

 

Sursa: AgendaConstructiilor.ro

 
11/06/2012 - Acest articol a fost citit de 1727 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 21 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Constructii"
Stirile anterioare
PSC reitereaza ideea necesitatii certificarii...
INS: Continua diminuarea numarului...
Stirile urmatoare
UCC-PPP organizeaza un semniar despre...
Firmele romanesti ar putea construi noul sediu...
Cresterea pietei constructiilor din Romania, in...
Conferinta dedicata evaluarii modului in care...
Vanzarile de ciment afectate de conditiile...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric