Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume


Elisa Leonida Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887 - d. 25 noiembrie 1973), prima femeie inginer din lume, sefa a laboratoarelor Institutului Geologic al Romaniei, sora inginerului Dimitrie Leonida.

Elisa Leonida Zamfirescu, Fiica intelectualilor Anastase Leonida si a Matildei Gill, a facut scoala primara la Galati si liceul la Scoala Centrala de Fete din Bucuresti, obtinând si un bacalaureat la sectia reala de la Liceul „Mihai Viteazul”. Respinsa, din cauza prejudecatilor, de conducerea Scolii de Poduri si Sosele din Bucuresti, s-a înscris, începând cu 1909, la Academia Regala Tehnica din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa.
 
În momentul înscrierii, decanul a încercat s-o convinga sa renunte, aducând ca argument cei trei K: Kirche, Kinder, Küche („biserica, copiii, bucataria”) ca elemente esentiale pentru profilul femeii. Presa a consemnat evenimentul ca pe o stire senzationala: „O compatrioata a noastra, domnisoara Elisa Leonida, în loc sa studieze Literele sau Medicina, sau mai rau, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnisoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obtinând diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912).
 
Dupa întoarcerea în România, a fost angajata ca asistent la Institutul Geologic. Participa la razboi ca membra a Crucii Rosii, ajutând si conducând mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorata. În 1918 s-a casatorit, pe front, în localitatea Ghidiceni, cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.
 
Dupa razboi si-a reluat activitatea la Institut, conducând mai multe laboratoare de analize geologice. Aici s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, carbuni, bituminide solide, roci de constructie si de prepararea minereurilor, semnând 85 000 buletine de analize, ale caror rezultate au fost publicate în seria „Studii economice”, editata de Institutul Geologic. A participat la importante studii de teren, privind în special identificarea si analiza unor noi resurse de carbune, de sisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxita sau cupru, carora le-a consacrat si monografii: Contributiuni la studiul bauxitelor din România (1931) si Studiul chimic al cromitelor din Muntii Orsovei (1939).
 
Tot ea a pus în evidenta calitatile bentonitei în filtrarea vinului. În paralel a activat si ca profesoara de fizica si chimie la Scoala de Fete „Pitar Mos” sau la Scoala de Electricieni si Mecanici, condusa de fratele ei Dimitrie, din Bucuresti. A profesat pâna la 1 mai 1963 când a iesit la pensie, la vârsta de 75 de ani. A fost prima femeie membra A.G.I.R. si membra a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare; din 1993 o strada din sectorul 1 bucurestean îi poarta numele.
 
Sursa: Enciclopediaromaniei.ro
 
18/06/2012 - Acest articol a fost citit de 3633 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 36 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Oameni de stiinta"
Stirile anterioare
James Clerk Maxwell, autorul legilor de baza...
Institutul de Fizica Atomica se va finanta...
Alexander Graham Bell
Tesla
Edison
Stirile urmatoare
Dimitrie Leonida
Inventiile lui Benjamin Franklin
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric