Care este viitorul industriei energetice


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Care este viitorul industriei energetice


Specialistii in energie sustin ca viitorul il reprezinta tehnologiile care consuma putin, dar care produc mult si care sunt ieftin de implementat la nivel macroeconomic.

energie alternativa

Petrolul se termina peste 30-40 de ani, rezervele de gaze naturale mai ajung pentru vreo 70 de ani, iar carbunele pentru aproape 250 de ani, conform Oil & Gas Journal. In prezent, omenirea este dependenta de combustibilii fosili, in special de petrol. Ce ne facem dupa ce se termina rezevelet In mod cert, nu ne intoarcem in epoca de piata, ci incercam alternative, evident, viabile economic.

 

Rezervele se termina, insa exista multe zacaminte

Expertul in energie si mediu, Ionut Purica, a declarat pentru Business24 ca temerea privind terminarea rezervelor de hidrocarburi, adica petrol si gaze, este una falsa, pentru ca exista zeci de zacaminte la nivel global. "Sunt zacaminte care pot di extrase din gazele de sisturi, in gazele din exploatarile offshore, la Polul Nord, unde se topesc gheturile si toata lumea "sare" pe resursele de acolo", a declarat specialistul.

 

Ionut Purica spune ca principala provocare pentru industria extractiva o reprezinta tehnologiile prin care toate aceste zacaminte pot fi aduse la suprafata. "Stim ce resurse avem, insa, se pune intrebarea daca avem capacitatea sa le extragem la timp, inainte de a se termina rezervele. Pentru ca s-ar putea ca, pana sa am la dispozitie tehnologia necesara, sa se termina astea clasice", precizeaza specialistul.

 

 In momentul de fata exista multe state care au dezvoltat tehnologii care au menirea de a le stopa dependenta de petrol si gaze naturale. "De exemplu, americanii sunt foarte departe in dezvoltarea tehnologiior de producere a energiei prin intermediul celulelor de hidrogen, iar japonezii de la Nippon Steell stocau hidrogen lichid de prin anul 2005, in ideea ca peste 10 ani, vor vinde stocurile catre producatorii auto", a mai spus expertul.

 

Odata cu trecerea timpului, tehnologiile evolueaza si trebuie sa adaptezi parametrii macroeconomici la ele. "Putem construi centrale nucleare pe malul apei, care fac electroliza apei si produc hidrogen si oxigen, iar hidrogenul sa fie introdus in retelele existente de gaz si sa ajunga la aragazul de acasa. Arderea hidrogenului produce apa, adica oxidare, iar in astfel de conditii, intri pe o cu totul alta viziune si gestionare economica, pentru ca, de exemplu, dispare poluarea cu dioxid de carbon", sustine Purica.

 

Am tehnologia, cum o implementez cat mai ieftin

 Noile tehnologii se dezvolta in permanenta, insa, implementarea lor si convingerea societatii sa le utilizeze pe scara larga au o constanta de timp. "Problema consta in faptul ca avem o constanta de timp de disparitie a resurselor si o alta de schimbare socio-economica. Intrebare este daca disparitia reusursei imi lasa suficient timp la dispozitie pentru schimbarea socio-economica sau nut", subliniaza specialistul in energie si mediu.

 

Energia eoliana reprezinta un sistem interesant, pentru ca nu polueaza, insa nu este fezabil la nivel macroeconomic, din cauza faptului ca depinzi prea mult de vant. "Ce se intampla daca se opreste vantult Opresti tot si astepti sa bata vantul din nou", se intreaba retoric specialistul.

 

Dan Vardie, expert in industria auto, a declarat pentru Business24 ca, in industria auto, cel mai mare consumator de combustibili fosili, viitorul este al automobilului electric, pentru ca, in viziunea sa, nu exista nicio alta varianta fezabila.

 

In 2050, doar 10% din masini vor fi cu propulsie alternativa

Totusi, in pofida optimismului afisat in ceea ce priveste revolutia tehnologiilor alternative, constructorii auto estimeaza ca la nivelul anului 2050, vrem nu vrem, 90% din automobile vor beneficia in continuare tot de propulsia clasica, adica benzina si diesel, iar restul de 10% vor fi masini cu propulsie alternativa.

 

Celulele de hidrogen reprezinta o alternativa interesanta la propulsia clasica, insa marea problema nu o reprezinta productia, ci modul de distribuire a acestuia.

 

In Germania, spune Vardie, cea mai dezvoltata tara europeana in domeniul auto, intr-un oras de mari dimensiuni precum Hamburg, doar patru statii care comercializeaza hidrogen. De cet Pentru ca, sustine specialistul, investitia intr-o asemenea statie se ridica la 2-3 milioane de euro, iar in toata Europa daca s-au comercializat 200-300 de masini.

 

Sursa: Business24.ro

 
22/06/2012 - Acest articol a fost citit de 1803 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 28 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Pe ce cheltuie Hidroelectrica 3 mld. lei anual
Hidroelectrica, oficial in insolventa
Retehnologizarea statiei 400/110 Kv Brasov
Energie electrica din spatiul cosmic
Forum energetic international la Chisinau
Stirile urmatoare
Normele de eficienta energetica
Retehnologizarea statiei de 110 KV de la Oesti
Supraimpozitare a profiturilor din energie
Luna iulie aduce scumpiri la energia electrica
E.ON a finalizat modernizarea retelei de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric