Supraimpozitare a profiturilor din energie


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Supraimpozitare a profiturilor din energie


Dupa ultimele evenimente ce au avut loc in domeniul energetic dar si o posibila liberalizare a preturilor la gaze si energie electrica, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca ia in calcul posibilitatea de a supraimpozita profiturile din energie.

liviu voinea

Secretarul de stat în MFP Liviu Voinea a declarat intr-un comunicat de presa ca, "Ministerul Finantelor Publice analizeaza instituirea unor impozite exceptionale pe profiturile exceptionale obtinute de unele companii din sectorul energetic."

 

Secretarul de stat sustine ca aceasta taxa ar putea fi introdusa ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica lucru care va afecta populatia cu venituri mici. 'Daca va fi implementata, acest lucru se va întâmpla din 2013', a precizat acesta.

 

'Pe masura liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica trebuie ca o parte din profiturile exceptionale pe care companiile le vor obtine în urma acestui proces sa se întoarca la stat pentru a fi distribuite populatiei cu venituri reduse afectate de aceasta liberalizare. Genul acesta de combinare a politicilor fiscale cu masuri de protectie fiscala este ceea ce avem în vedere', a subliniat Voinea.

 

Voinea a adaugat ca ideea acestui impozit exceptionala a fost acceptata ca principiu de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

 

Potrivit secretarului de stat începând cu 2013 strategia fiscala va tinti o promovare a unei cresteri economice mai echitabile, sustenabile, una în care povara fiscala sa fie distribuita just.

 

'Cresterea economica de pâna în 2009 a fost doar în beneficiul unei mici parti a populatiei iar costurile crizei au fost suportate de marea masa a populatiei. Acest lucru trebuie schimbat inclusiv prin politica fiscal-bugetara', a subliniat Voinea.

 

La rândul sau, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a facut recomandarea ca pe agenda viitoare a guvernului sa fie inclusa problematica preturilor de transfer pentru ca suprataxarea profiturilor exceptionale pe care le obtin multinationalele 'în curând va deveni istorie' pentru ca, în lipsa reglementarii preturilor de transfer, companiile straine îsi vor scoate profiturile din tara pentru a nu fi suprataxate.

 

'Sunt de o abilitate extraordinara. Eu cunosc destul de bine de când lucreaza pe piata româneasca cum pot disimula si cum pot închide anii financiari cu profituri decente atunci când este cazul. Evident, profiturile mari le muta în alta parte. Nu este o meteahna specifica pietei din România, asa actioneaza ele pe toate pietele unde preturile de transfer sunt mai putin reglementate', a spus Dumitru Costin.

 

Într-un context economic precoce, sensibil turbulentelor externe, initiativa ministrului economiei, Daniel Chitoiu, vine ca un dus rece asupra mediului de afaceri din România.

 

Guvernul Ponta le pregateste companiilor petroliere din România o suprataxare a „veniturilor exceptionale“, conform lui Daniel Chitoiu, noul ministru al economiei, comertului si mediului de afaceri. Taxa ar urma sa intre în vigoare de anul viitor, a spus ministrul în urma cu câteva zile, dupa ce la audierile din Parlament a explicat ca vizeaza majorarea rede­ven­­telor petroliere înainte de anul 2014 sau o impozitare a veniturilor care au o rata a profitabilitatii foarte mare.

 

Conform expertilor consultati de Capital si Evenimentul zilei, o astfel de initiativa loveste dur în mediul de afaceri si în atragerea de noi investitori. „O asemenea cale este periculoasa pentru ca acestea sunt companii cu capital strain. E un drum periculos, deoarece sperie investitorii straini și întregul mediu de afaceri local“, explica analistul economic Dragos Cabat. Cu totul altceva este, potrivit acestuia, renegocierea redevențelor transparenta și deschisa. Si expertul în energie Jean Constantinescu spune ca „este un semnal prost pentru investitori, când aceștia abia așteapta sa plece din România și nu reușim sa atragem noi investiții. Cum se spune, cel mai sperios animal este investitorul“.

 

Reprezentantii companiilor petro­liere nu au dorit sa comenteze declaratia ministrului, în situatia în care nu exista nimic concret în acest sens. Totusi, intentia lui Chitoiu ar putea deveni realitate întrucât premierul Victor Ponta sustine ca a purtat deja discutii în acest sens cu FMI si cu reprezentantii Comisiei Europene. „Vreau sa am o discutie cu producatorii din România, pentru ca nu-mi plac deciziile guvernamentale luate si impuse cu forta“, a spus Ponta.  El a mentionat ca s-a informat si ca „în celelalte tari din zona a existat o discutie si un acord între Guvern si producatorii de produse petroliere“.

 

Totusi ce i-a facut pe actualii guvernanti sa se gândeasca la o taxa Robin Hoodt În primul rând, este vorba de rezultatele financiare record obtinute de cea mai mare companie româneasca, OMV Petrom, care în primul trimestru al acestui an a obtinut un rezultat de peste 1,38 miliarde de lei, în crestere cu 65% fata de valoarea înregistrata în perioada similara a anului trecut.

 

Numai ca o noua taxa impusa companiilor petroliere va ajunge, în final, în pretul carburantilor. „Ca specialist în energie nu aș putea fi de acord cu taxe în plus. Asta ar însemna sa cronicizam prețurile ridicate. Statul ar scoate bani pe de o parte și pune, pe de alta parte, consumatorul sa scoata bani din buzunar, deoarece companiile își vor amortiza costurile tot de la consumatori“, avertizeaza Jean Constantinescu. Iar daca ne uitam la cât reprezinta taxele din pretul benzinei, obervam ca aproape jumatate (47%) din bani ajung la stat prin taxe, impozite si accize.

 

Mai mult, înca nu este destul de clar ce vizeaza ministrul economiei sa suprataxeze: profiturile sau veniturile exceptionale, care potrivit  explicatiei avocatului Gabriel Biris nu înseamna  în niciun caz profiturile. Cum e în alte tarit Taxarea profiturilor exceptionale este practicata si în alte tari, de obicei pe termen limitat. În SUA, o astfel de taxa a fost aplicata între 1980 si 1988 în contextul scumpirii petrolului. În Italia, a fost introdusa în 2008 o suprataxa pentru companiile petroliere, iar Ungaria a facut acelasi lucru pentru telecomunicatii, energie, retail si banci. În Germania, a fost discutata o taxa similara pentru energia nucleara, iar în tari precum Franta, Marea Britanie si SUA au fost gândite si taxe pe bonusurile exceptionale din domeniul bancar.

 
27/06/2012 - Acest articol a fost citit de 2568 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 25 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Retehnologizarea statiei de 110 KV de la Oesti
Normele de eficienta energetica
Care este viitorul industriei energetice
Pe ce cheltuie Hidroelectrica 3 mld. lei anual
Hidroelectrica, oficial in insolventa
Stirile urmatoare
Luna iulie aduce scumpiri la energia electrica
E.ON a finalizat modernizarea retelei de...
Acord moldo-roman de colaborare in domeniul...
Hidroelectrica vrea cresterea cu 74% a pretului...
CEZ retehnologizeaza sistemul hidroenergetic de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric