Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Astfel, grupul elvetian Holchim a avut vanzari in scadere cu 6,7% din punct de vedere cantitativ in primele trei luni ale anului in curs, in timp ce preturile de comercializare a materialelor s-au redus, in medie, cu 1,6%. Totodata, livrarile de agregate ale firmei s-au diminuat cu 7,5% in intervalul analizat, insa preturile produselor au consemnat o majorare de 4%, fapt ce a compensat, partial, declinul cantitativ al vanzarilor.
Pe de alta parte grupul francez Lafarge a anuntat rezultate pozitive. Afacerile au inregistrat o usoara crestere din punct de vedere cantitativ (+1,2%) in perioada de referinta, fata de intervalul similar din 2011, in timp ce preturile de comercializare a produselor au sporit cu 1,6%. Astfel, vanzarile de ciment ale companiei au consemnat o majorare trimestriala de 2,8% fata de intervalul ianuarie-martie 2011.
Raportul financiar al producatorului german HeidelbergCement nu include nicio referire exacta la vanzarile din Romania, fiind anuntata numai o imbunatatire a activitatii in ultimele luni. In ansamblu, dinamica vanzarilor de ciment din tara noastra a fost, totusi, superioara celei anuntate de grupuri la nivel european, livrarile de ciment de pe continent inregistrand o reducere cantitativa de minimum 10%, specificata atat de Holcim, cat si de Lafarge.
Scadere de peste 35% pe piata cimentului in perioada 2009-2011
In ansamblu, operatorii din industria cimentului estimeaza o scadere de 35% in domeniu in cei aproape trei ani de recesiune, prabusirea sectorului rezidential reprezentand principala cauza a declinului, in timp ce o revenire cu adevarat importanta nu va fi consemnata in urmatorii doi ani.
In ansamblu, conform datelor CIROM, de la un volum record de vanzari de 10,8 milioane de tone inregistrate in 2008, in 2011 cantitatea totala de ciment livrata la nivel national s-a situat la circa 7 milioane de tone, in crestere cu aproape 3% fata de nivelul din 2010.
Principalele dificultati din domeniu se vor mentine si in perioada urmatoare, printre cele mai grave probleme ramanand accesul dificil la credite. Avand in vedere numarul ridicat de credite neperformante si riscurile la care sunt expuse companiile (cererea scazuta de pe piata, termenele lungi de plata solicitate de stat etc.), bancile sunt, in continuare, reticente in a acorda bani companiilor private, in special pentru sectoarele de constructii si imobiliare. O alta problema este data de cresterea pretului la utilitati si materii prime. Potrivit datelor disponibile, in 2011 pretul energiei electrice a sporit cu 10%, cel al carbunelui si pacurii - cu mai mult de 5%, iar costul motorinei s-a majorat cu 20%. Se estimeaza ca aceste majorari vor continua. Trebuie stiut ca electricitatea si carburantii constituie circa doua treimi din costul de productie a cimentului.
Cu toate acestea, preturile materialelor au inregistrat, anul trecut, o diminuare de aproximativ 2%, cauzata cel mai probabil de concurenta dintre cei trei mari producatori locali. Mai mult, noile miscari politice din Romania si situatia zonei euro sunt vazute de manageri ca alte impedimente in calea unei evolutii sustinute a pietei cimentului.
02/07/2012 - Acest articol a fost citit de 2193 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 27 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Constructii" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |