Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Aceștia au discutat probleme privind politicile naționale și regionale pentru asigurarea securitații energetice; piețele de energie electrica și cadrul de reglementare; politicile regionale asupra resurselor de combustibili fosili; tehnologiile curate de utilizare a carbunelui; eficiența energetica; și protecția mediului.
FOREN 2012, organizat o data la doi ani la nivel național de catre Comitetul Membru Român al CME a fost desemnat în acest an drept reuniunea oficiala pentru regiunea Europei Centrale și de Est si a avut ca scop susținerea misiunii CME de a facilita dialogul pe tema politicilor energetice pentru un viitor durabil.
În cadrul ceremoniei de deschidere, Ioan Dan Gheorghiu, vecepreședinte CNR- CME, a transmis mesajul Primului Ministru al României, dl Victor Ponta. Primul Ministru și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea companiilor energetice și a factorilor de decizie din regiune și a adresat mulțumiri Consiliului Mondial al Energiei pentru sprijinul permanent acordat Comitetelor Membre din Europa Centrala, de Sud-Est și Est, în țari precum România, Bulgaria, Serbia, Republica Ceha, Grecia, Polonia și țarile Baltice.
Iulian Iancu, președinte CNR-CME a spus ca FOREN are loc într-o perioada de mari provocari, în care toți experții energetici și factorii de decizie trebuie sa gaseasca cele mai bune soluții și sa le promoveze doar pe cele acceptate public. “Concluziile Forumului vor fi luate în considerare de guvernul României pentru a crea viitoarele politici energetice”, a spus dl. Iancu. Aceasta declarație a fost de asemenea subliniata în mesajul prezentat în numele d-lui Ponta.
Vorbitorii de la ceremonia de deschidere au cerut o mai mare atenție acordata compromisurilor aferente trilemei politicii energetice. Aceasta necesita rezolvarea problemelor energetice esențiale în regiunea extinsa.
Conform vorbitorilor, regiunea duce lipsa unei infrastructuri de gaze, în special în sud-estul Europei, pentru care Rusia este în continuare singurul furnizor. Construcția unor conducte de scara mare pentru aducerea gazelor din bazinul Caspic avanseaza lent, pe fondul unui numar mic de furnizori. Nesiguranța geopolitica din Orientul Mijlociu și Mediterana de sud-est ridica probleme de securitate a furnizarii de gaze.
Dar, vorbitorii au recunoscut ca având în vedere importanța crescuta a GNL (gaze naturale lichefiate) și potențiala dezvoltare a gazelor de șist în România și Polonia, piața regionala de gaze s-ar putea ridica la nivel global, ca și în cazul petrolului. Aceasta ar putea schimba structura prețului gazelor și tipul contractelor pe termen lung.
S-a cerut și extinderea și consolidarea rețelelor electrice, care în prezent nu pot face fața energiei electrice furnizate din surse regenerabile. În regiune s-au dezvoltat semnificativ sursele eoliene și solare în ultimii ani, susținute de politicile europene și naționale.
De asemenea, vorbitorii au discutat despre starea actuala a implementarii naționale a Pachetului 3 UE pentru piețele de Energie Electrica și Gaze, care dorește liberalizarea piețelor pâna în 2014 prin crearea unei piețe unice europene.
La FOREN 2012 au participat 96 de invitați din afara României, inclusiv 14 șefi de companie, 10 președinți de companii și asociații și 73 de experți de vârf și factori de decizie din industria energetica și Comitetele Membre CME. Din cei 727 de participanți la eveniment, 200 au vorbit în cadrul sesiunilor forumului. FOREN 2012 a gazduit și o expoziție tehnica cu 60 de standuri și 44 de expozanți.
S-au organizat și trei seminarii CME, dedicate performanței centralelor electrice și studiului CME al resurselor și tehnologiilor, la care participanții au discutat urmatorii pași din fluxurile de lucru ale CME.
Iulian Iancu, Președinte al CME Romania, a închis forumul pe 21 iunie. Cele mai bune trei lucrari din fiecare din cele cinci sesiuni de dezbateri, precum și cea mai buna lucrare prezentata de tineri au primit premii în cadrul acestei ceremonii.
CNR-CME va pregati un volum cu concluziile evenimentului și îl va distribui tuturor participanților, guvernelor regionale, guvernului României și Comitetelor Membre CME.
Ceremonia de deschidere de duminica, 17 iunie, care a reunit circa 400 de participanți, a fost prezidata de Iulian Iancu, președintele CNR-CME. Lista principalilor vorbitori a inclus: Rodin Traicu, secretar de stat, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, România; Elena Nekhaev, Director Comitetul de Programe, CME; Ioan Dan Gheorghiu, Vicepreședinte CNR- CME și Consilier Onorific al Primului Ministru, Guvernul României; Tudor Constantinescu, Consilier Principal al Directorului General, DG Energy, Comisia Europeana; Ambasadorul Vladimir Rakhmanin, Secretar General Adjunct, Energy Charter; Konstantin Staschus, Secretar General ENTSO-E; Lee Jong Moo, Fost Președinte pentru Asia, Consilier pentru Comitetul de Organizare CME Daegu 2013 ; Frank Hajdinijak, președinte E.ON România; Luca d’Agnese, Președinte ENEL România și mulți alții.
Ziua energiei regionale (19 iunie) a fost condusa de Ioan Dan Gheorghiu, vicepreședintele CNR-CME și Slav Slavov, Director Regional CME pentru Europa. Prima sesiune s-a axat pe provocarile energetice esențiale din regiune: modul și costul realizarii la nivel național al obiectivelor UE de eficiența energetica, reducere a emisiilor de CO2 și de surse regenerabile; modurile de obținere a securitații energetice la nivel național și regional; rolul energiei electrice în realizarea securitații energetice; strategiile energetice la nivel național și regional.
Cea de-a doua sesiune s-a concentrat pe rolul Comitetelor Membre CME în întarirea cooperarii dintre piețele energetice regionale. Reprezentanți din cinci comitete membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Franța, Letonia) au explicat rolul comitetelor membre ale CME din țarile lor, plus activitațile de promovare a politicilor și strategiilor CME. S-a subliniat și rolul jucat de rețeaua globala a CME de 93 de Comitete Membre și în special legaturile dintre cele 36 de Comitete europene pentru întarirea cooperarii pe piața regionala a energiei electrice.
Trilema Politica (20 iunie), prezidata de Karl Rose, Director de Studii CME, s-a referit la rolul guvernelor, organizațiilor internaționale și ONG-urilor în gasirea echilibrului dintre cele trei dimensiuni ale trilemei (securitatea energetica, limitarea impactului de mediu și echitatea sociala) pentru a realiza durabilitatea.
Mese rotunde
Abordarea regionala a Noilor Proiecte Nucleare (20 iunie) a fost condusa de Alessandro Clerici, Președintele Grupului de Studiu CME “Studiul Resurselor și Tehnologiilor Energetice”. Participanții au discutat evaluarile 'testelor de stres ' post-Fukushima, modul de îmbunatațire și creștere a sensibilitații sistemului de avertizare, și modul de întarire al cooperarii regionale în cazul unui accident nuclear major. S-a dezbatut și dezvoltarea de noi ramuri nucleare avansate și s-a discutat experiența regionala în informarea corecta a publicului și a factorilor de decizie cu privire la energia nucleara, participanții fiind de acord ca aceasta este o obligație legala și morala. S-a discutat și cercetarea geologica a tehnologiilor avansate pentru descoperirea de noi resurse și soluții alternative pentru asigurarea alimentarii cu uraniu.
Combustibili fosili mai curați și Captarea, Utilizarea și Stocarea Carbonului în țarile Europei Centrale și de Est (21 iunie) prezidata de Carmencita Constantin, Director la Institutul de Studii și Proiectari Energetice București (ISPE), a vorbit despre viitorul resurselor naționale și regionale de combustibili fosili; cum conlucreaza cu sursele regenerabile; dezvoltarea CSC.
Seminarii
Catre modelul ținta pan-european pentru Piața Interna de Energie Electrica – Directive cadru, Coduri de rețea, Proiecte regionale (19 iunie), condusa de Victor Ionescu, director general al Operatorului pieței de energie electrica din România (OPCOM). Delegații au discutat cel de-al treilea pachet energetic UE, cadrul legal european de implementare al modelului ținta pentru piața interan de energie electrica, rolul miniștrilor, autoritaților de reglementare, Operatorilor de Sistem si de Transport și comercianților de energie electrica în pregatirea și implementarea cadrului național și a mecanismelor de integrare pe piața interna Europeana.
Eficiența energetica (20 iunie), condusa de Lucian-Liviu Albu, Președintele Institutului de Prognoza Economica și Virgil Mușatescu, Președintele Asociației de Politici Energetice din România (APER), a discutat problemele indicatorilor de performanța ai eficienței energetice, reducerea pierderii din rețele (energie electrica, petrol și gaze), conductorii intteligenții și auto-protecția, îmbunatațirea eficienței energetice industriale prin creșterea performanței mașinilor electrice.
FOREN 2012 s-a bucurat de un real succes, evenimentul fiind unanim recunoscut drept cel mai reușit forum din regiunea central-este europeana organizat de un Comitet Membru al Consiliului Mondial al Energiei.
In scurt timp se va redacta volumul de concluzii și recomandarii FOREN 2012 care va fi transmis tuturor participanților, autoritaților guvernamentale și locale, reprezentanților mass-media.
05/07/2012 - Acest articol a fost citit de 16865 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 21 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Interne" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |