Pila lui Nicolae Karpen da energie de 62 de ani!


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Pila lui Nicolae Karpen da energie de 62 de ani!


Nicolae Vasilescu Karpen, unul dintre cei mai mari inventatori romani a inventat pila de combustie cu o jumatate de secol inainte ca oamenii sa ajunga pe Luna datorita ei. Aceasta pila da energie si astazi, dupa 62 de ani.

pila electrica

Celebra pila creata de Nicolae Karpen functioneaza si astazi, dupa 62 de ani intr-un seif la Muzeul Tehnic din Bucuresti.

Profesorul Nicolae Vascilescu Karpen, fost rector al Scolii Politehnice, inaintea Primului Razboi Mondial (1912), s-a apucat sa lucreze la o pila electrica. Aceasta trebuia sa genereze energie la nesfarsit! Cum, la nesfarsitt Da, chiar asa! Peste 10 ani, primea brevetul. Lucra, efectiv, vreo trei decenii si jumatate la proiect.
 
Cum functiona “jucaria”t Doua pile electrice, legate in serie, alimentau un minimotor galvanometric. Acesta, la randul sau, “misca” o paleta conectata la un comutator. La fiecare jumatate de rotatie, paleta deschidea circuitul, iar la a doua jumatate, il inchidea. Totul era calculat la perfectie, pilele gaseau timp de reincarcare. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizau energie electrica. Bun! Acum treceti verbele la timpul prezent. Pentru ca pila merge si astazi! Vorbim , practic, de un perpetuum mobile!
 
Cu toate acestea oamenii de stiinta sunt fermi: nu exista ceva care sa produca energie la nesfarsit. Sunt lucruri elementare, de fizica de gimaziu: se incalca principiul al doilea al termodinamicii, dar si teoria lui Thomson, potrivit carora o masinarie, indiferent de genul ei, nu poate functiona la infinit alimentindu-se singura.
 
Dar Pila lui Karpen nu este una „obisnuita”. Folosind electrozi din metale nobile – platina si aur, eminentul profesor a crescut timpul de functionare. In plus, a folosit acid sulfuric in cilindrii de sticla.

Inventia este, cu siguranta, controversata. Aparatul se afla acum in Parcul Carol, la Muzeul National de Tehnica „Dimitrie Leonida”, in biroul directoarei Maria Laura Albani. “Exista, asta e clar. Si merge, produce energie. Se afla in seiful meu, doarme in cutiile sale speciale“, spune Albani. Cei care au acces la el pot fi numarati pe degete. “Sunt specialisti care, din cind in cind, curata angrenajul. Cind am fost numita, logic, am dorit sa vad pila. E „cazata” in cutiute mari si mici, dar, ceea ce conteaza, e ca functioneaza! Din pacate, ca sa o putem expune avem nevoie de 10.000 de euro, pentru inceput. Trebuie facut un sistem special de protectie, avem nevoie de paza, nu e un exponat oarecare! Politia ne-a cerut clar sa nu-l introducem, pe moment, in circuitul muzeal. Deocamdata, aveam stransi cam 3.000 de euro“, incheie Albani.

 

Specialistii spun ca o asemenea „minune” ar putea alimenta, la nesfirsit, o nava spatiala care sa calatoreasca in Cosmos. Altii, cu picioarele pe pamint, cred ca, mai intai, i-ar trebui gasita o „casa”. Apoi, vom mai vedea…

 
06/07/2012 - Acest articol a fost citit de 4632 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 81 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Club Inventica"
Stirile anterioare
Studentii romani au creat un robot de 100 puncte
Mana bionica, inventata de un student roman
Chirurg premiat la Salonul de Inventica 2012
Inventii realizate de prefectul Clujului
Un roman castigator la cea mai mare competitie...
Stirile urmatoare
EnableTalk – Manusa care converteste semnele in...
Hamul unui iesean, castigator la INPEX 2012
Generatorul Tesla, sursa de electricitate gratis
Automobil cu motoare electrice in roti!
O noua inventie ar putea deveni un ajutor de...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric