Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Guvernul Romaniei a dat unda verde proiectului Extrem Light Infrastructure-Nuclear Physics, ce presupune constructia a doua lasere cu o putere cumulata de 20 de pw (un pettawat este egal cu 1.000 de terawati), la finele acestui an, in comuna Magurele. Proiectul va costa 1,5 miliarde de lei, conform hotarârii de guvern prin care s-a aprobat investitia. Acesta va fi finantat in proportie de 80% cu fonduri de la UE, restul fiind acoperit de bugetul Romaniei.
"Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) inseamna construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt. Acest obiectiv de investitii va fi construit pe platforma de la Magurele si are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei, respectiv 389 milioane euro, din care 20% reprezinta constructiile aferente acestui important obiectiv", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, citat de Mediafax.
Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat în 2005, la care urmeaza sa participe 13 state europene, scopul fiind acela de a construi cel mai puternic laser din lume. Proiectul face posibila explorarea unor zone inaccesibile pâna acum, precum interacțiunea laser cu materia la energii unde legile relativiste ar putea sa nu mai fie relevante, investigații temporale ale dinamicii electronilor în atomi, molecule, plasme și solide, mergând pâna la crearea de perechi particula-antiparticula. De asemenea, vor fi posibile aplicații cu mare impact științific, economic și social. Cehia, România si Ungaria sunt punctele cheie ale proiectului, în fiecare dintre cele trei tari urmând a se construi mai multe lasere pentru realizarea unor proiecte de cercetare în ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare însa într-un anumit domeniu de studiu. Facilitatea care se va construi la Magurele este cea mai complexa si are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.
Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati si se va înalta pe cinci etaje, având si un nivel sub nivelul solului. Magurele întra în santier pentru constructia laserului anul acesta, pentru mai bine de patru ani si jumatate, durata de realizare a proiectului fiind de 55 de luni.
12/07/2012 - Acest articol a fost citit de 1991 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 36 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Electronica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |