Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
La inceputul acestui an, o echipa de la Universitatea de Stat din Nord Carolina, condusa de Dr. Yong Zhu, a raportat crearea cu succes a unor conductori elastici realizati din nanotuburi de carbon. Acesti conductori ar putea fi utilizati in domeniul electronicii elastice, ca de exemplu la displayurile elastice, la crearea pielii unor roboti etc. Aceeasi echipa a creat recent si alti conductori elastici insa, de aceasta data din nanofire de argint, care potrivit Dr. Yong Zhu ofera si mai multe avantaje decat cele din carbon.
"Nanofirele din argint au o conductivitate mare decat nanotuburile de carbon sau alte nanofire de metal", ne-a spus Zhu. "Ca atare, conductivitatea conductorului din nanofire de argint este mai mare decât alte conductoare din nanotuburi de carbon."
În plus, nanofirele de argint ar trebui sa se preteaze mai bine pentru productia de masa. "Nanofirele de argint sunt sintetizate chimic în solutie, ceea ce le face usor compatibile cu tehnicile de fabricatie in serie", a mai adaugat Zhu. "Nanotuburile de carbon sunt cultivate pe substrat prin metode de uscare si sunt necesari pasi suplimentari pentru a le dispersa în solutie de imprimare."
Nu in ultimul rand, nanofirele de argint sunt biocompatibile. Acest lucru inseamna ca ar putea fi utilizate cu usurinta la dispozitivele electronice biomedicale elastice. Prin constrast, nanotuburile din carbon poseda un grad mai mare de toxicitate.
Conductorii din nanofire de argint sunt fabricati folosind o tehnica destul de simpla.
In primul rand, nanofirele sunt puse pe o placa din siliciu. Un lichid polimer este turnat apoi peste ele si încalzit, ceea ce le transforma de la un lichid la o forma solida elastica. Acesta este, ulterior, cojita de pe siliciu, cu nanofirele sigilate acum in interiorul ei.
Când foaia de polimer este intinsa pentru prima data, suprafata de pe partea care contine firele se relaxeaza si ia o forma ondulata. Dupa asta, de fiecare data când este întinsa, acesta poate fi alungita cu pâna la 50 la suta, fara nici un efect negativ asupra conductivitatii de nanofire. Acest lucru se datoreaza faptului ca incalzirea firelor permite sa ramâna într-o pozitie fixa în raport cu o alta, indiferent daca polimerul este într-o stare întinsa sau relaxat.
18/07/2012 - Acest articol a fost citit de 3610 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 3 (data de 135 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Electronica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |