Termocentrala, pericol ecologic pentru galateni


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Termocentrala, pericol ecologic pentru galateni


ENEL intentioneaza sa construiasca o termocentrala pe carbune la Chiscani, in Galati. Impotriva acestui proiect sunt ecologistii galateni care se lupta din rasputeri pentru a impiedica dezvoltarea lui.

termocentrala

Italienii de la ENEL are în plan construirea pe amplasamentul unuia din grupurile energetice de la "Electrocentrale Braila" a unei centrale pe carbune, cu o putere de 800 MW. Surprinzator, acelasi plan este propus si pentru Galati, mai precis pentru Zona Libera Galati. Cele doua centrale surori ar avea impreuna o putere instalata de 1.600 MW. Impotriva acestui proiect, in valoare de un miliard de euro, este o retea de ONG-uri de mediu care activeaza in Europa Centrala si de Est si care sustin ca cele doua centrale vor aduce o poluare maxima a mediului din zona Braila-Galati. In plus, ecologistii din Galati au au obtinut si fonduri pentru a realiza un studiu de impact asupra mediului, independent fata de cel depus de ENEL la Agentia Regionala de Protectia Mediului Galati, institutia care are pe masa de lucru cererea italienilor pentru obtinerea autorizatiei de mediu.


"Proiectul pentru Galati este mai vechi, dar parea dat uitarii. Recent însa, anul trecut mai precis, s-au facut o serie de pasi în obtinerea autorizatiilor de la Primarie, iar asta a stârnit imediat reactia organizatiilor de mediu din Galati. Ne-am opus vehement acestor proiecte, inclusiv cel de la Braila, pentru ca va dati seama ce impact asupra mediului ar avea realizarea a doua centrale pe carbune la o distanta de 35 de kilometri distanta una fata de cealaltat Am vazut studiul de impact depus de ENEL pentru proiectul de la Galati si au fost formulate o serie de obiectiuni. De exemplu, studiul depus de ENEL nu demonstreaza inexistenta unui impact semnificativ asupra siturilor Natura 2000, ori a ariei protejate din Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului, dar mai ales asupra starii de sanatate a populatiei. Mai mult, cu sprijinul Bankwatch Network - o retea internationala de organizatii de mediu -, s-a obtinut finantarea pentru realizarea unui studiu independent de impact asupra mediului pentru proiectul de la Galati", ne-a declarat Petruta Moisi, presedintele Centrului de Consultanta Ecologica Galati.


Pe de alta parte Administratia Parcului Natural "Lunca Joasa a Prutului" se opune vehement construirii termocentralei ENEL la Galati, refuzand sa emita un acord de mediu. Administratorul parcului Ion Stefan a declarat, „Noi am precizat ca nu suntem împotriva investitiilor, ci doar a poluarii. Am fost în Italia si am vizitat centrala ENEL. M-am convins ca avizul nu poate fi favorabil în conditiile actuale. Sunt mari diferente. Daca vor revizui planurile, compensând cu ceva precum un parc - asa cum au facut în Italia, unde au un proiect similar - si daca vor avea depozite de cenusa închise ca acolo, iar barjele care vor transporta carbunii vor fi acoperite, atunci se schimba datele problemei. În conditiile actuale, nu stam de vorba".

Constructia termocentralei la Galati ar putea genera locuri de munca pentru 2000 de oameni. De asemenea, dupa finalizarea lucrarilor 130 de oameni vor asigura în permanenta fluxul energetic al termocentralei cu automatizare de ultima generatie.


In ceea ce priveste materia prima, mai exact carbunele brut, aceasta va fi furnizata de ucrainieni, în regimul de tax-free al zonei libere, consumul zilnic fiind estimat la circa 200 de tone pe zi.

Referitor la constructia termocentralei din Braila, de multi ani se incearca privatizarea partiala a "Electrocentrale Braila", prin constituirea unui parteneriat public în cadrul caruia sa fie modernizat si repus în functiune unul dintre grupurile dezafectate de producere a energiei electrice de pe platforma energetica de la Chiscani. Aceasta unitate noua de productie pe baza de huila este gândita la o capacitate de 800 MW.

 
24/07/2012 - Acest articol a fost citit de 2220 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 84 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
920000 kWh de energie electrica de la 570 de...
Hidroelectrica vrea sa scumpeasca energia
Toriu, o alternativa mai sigura pentru...
Hidroelectrica vrea sa declare stare de forta...
Cand vor avea loc urmatoarele scumpiri la gaz...
Stirile urmatoare
BCR finanteaza o microhidrocentrala
Consumul de electricitate a crescut in S1 din...
Din septembrie gazele naturale se scumpesc cu 5%
Motorul GE J312: peste 50.000 de ore de...
Toamna vine cu scumpiri la energie electrica si...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric