Robotul Curiosity ce cauta indicii de viata pe Marte, si-a inceput misiunea


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Robotul Curiosity ce cauta indicii de viata pe Marte, si-a inceput misiunea


Cel mai modern robot trimis de Nasa pe Marte, Curiosity, si-a inceput misiunea de analizare a mineralelor aflate pe planeta rosie. El si-a folosit o arma cu laser pentru a impusca prima roca martiala.

robot pe Marte

Curiosity, sofisticatul robot care cantareste 900 kg si arata ca un automobil compact cu sase roti, a calatorit in spatiu aproximativ 570 de milioane de kilometri, efectuati in 8 luni, a fost trimis de Nasa spre a strange indicii care sa ajute cercetatorii in identificarea sanselor ca mediul planetei rosii ar putea fi propice dezvoltarii si intretinerii vietii, a dat startul analizei rocilor.

 

 

 

Astfel, Curosity si-a folosit arma cu laser pe o roca de marimea unui pumn si a tras in ea cu o viteza de 30 de impulsuri laser intr-o perioada de 10 secunde. Un singur impuls laser elibereaza peste 1 milion de wati de energie intr-o miliardime de secunda, dizolvand practic roca si generand o flama, care este analizata apoi de un telescop mic montat pe robot, au explicat intr-un comunicat expertii de la centrul de control al misiunii Nasa.

 

 

 

Haloul ionizat poate fi inregistrat de la o distanta de peste 7 metri, este divizat in componentele sale, iar in functie de lungimile de unda, catre trei spectrometre, ofera cercetatorilor americani informatii despre compozitia chimica a rocii impuscate.

 

 

 

Scopul folosirii armei cu laser, in premiera, a fost de a efectua o tragere de antrenament pentru a testa instrumentul. Savantii vor cerceta totusi datele primite pentru a determina compozitia chimica a rocii, pe care au denumit-o "Coronation".

 

 

 

Acest dispozitiv, denumit Chemistry-and-Camera Instrument sau ChemCam, are capacitatea sa distinga peste 6.000 de lungimi de unda diferite in spectrul infrarosu, ultraviolet si cel vizibil. ChemCam va realiza peste 14.000 de masuratori in timpul misiunii robotului Curiosity pe Marte.

 

 

 

Tinta principala a robotului este Muntele Sharp, alcatuit din roci sedimentare, aflat in craterul Gale. Controlorii misiunii verifica treptat instrumente sofisticatele de la bordul robotului, inainte de a-l trimite pe Curiosity in voiajul sau prin peisajul martian. Astfel, inainte ca robotul Curiosity sa inceapa calatoria sa spre Muntele Sharp, o calatorie lunga ce ar putea dura sase luni, coordonatorii misiunii si-au propus sa testeze deplasarea robotului prin a-l trimite intr-o scurta plimbare, la o distanta de aproximativ 500 de metri de locul unde a aterizat pe Marte.

 

 

 

 

 

 

 
21/08/2012 - Acest articol a fost citit de 1889 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 42 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Automatizari"
Stirile anterioare
Robotii isi extind utilitatea catre Spatiu
Putem construi roboti industriali capabili sa...
Avem nevoie de un cod moral pentru roboti
Robotii, parte din viata noastra
Robotii au ramas de veghe la reactoarele de la...
Stirile urmatoare
Robotii, angajati cu calificare
O noua tehnica de fracturare a sisturilor, fara...
Nou record la atletism: un robot este mai rapid...
Automatizarea devine tot mai mobila
Atentia sporita pentru eficienta energetica si...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric