Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Problema este ca, realizarea lor costa mult, bateriile sunt sisteme slabe de stocare pentru zilele cu nori, iar panourile au o durata de viata scurta. Insa, Dr. Mikhail Zamkov de la Ohio's Bowling Green State University impreuna cu echipa sa, au folosit nanocristale sintetice pentru a face panourile solare mai durabile, precum si de natura sa produca hidrogen gazos.
Panourile solare care folosesc molecule anorganice, ca parte a constructiei lor, au o durata de viata scurta. Efectele radiatiilor UV si caldura le degradeaza, iar durata lor de viata ramane undeva la 20 de ani. Avand in vedere cat de costisitor este sa faci panouri solare, nu este de mirare ca un kilowatt produs astfel costa mai mult decat unul produs prin metodele conventionale de producere a energiei. Intr-o lucrare video publica in Journal of Visualized Experiments (JoVE), Zamkov subliniaza procesul prin care, impreuna cu echipa sa, inlocuieste moleculele anorganice cu doua nanocristale anorganice, realizate din zinc si cadmiu sulfurat, cu un catalizator de platina adaugat.
Potrivit lui Zamkov, aceste cristale sunt foarte durabile, in comparatie cu omologii lor organici. Nu doar ca sunt mai putin sensibile la radiatiile UV si la caldura, acestea nu sufera de probleme de degradare care afecteaza omologii lor organici.
Un alt avantaj este ca nanocristalele nu doar genereaza energie electrica, acestea produc si hidrogen gazos. Cand sunt introduse in apa si expuse la lumina, tija din cadmiu sulfurat se descompune in hidrogen si oxigen.
Intre timp, nanocristalul care este compus din straturi suprapuse de seleniura de zinc – este fotovoltaic si genereaza energie electrica. Cu aceasta capacitate duala, un panou realizat din asemenea nanocristale nu ar genera putere numai in timpul zilei, dar si hidrogen ca si celula de combustibil pe timpul noptii.
31/08/2012 - Acest articol a fost citit de 3225 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 106 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |