Conectarea sistemului energetic national cu acelea ale statelor vecine este vitala pentru cresterea capacitatii de export de electricitate a Romaniei.
Pentru anii urmatori, se prognozeaza un deficit energetic al statelor din regiune, oportunitatile oferite de piata sud-est europeana fiind mult mai mari, mai ales dupa inchiderea Centralei nuclearelectrice de la Kozlodui.
Transelectrica a anuntat ca demareaza prima etapa pentru interconectarea sistemului energetic national (SEN) cu acela al Serbiei.
In acest sens, transportatorul national de energie electrica va selecta pe 29 iulie, printr-o licitatie deschisa, firma care va elabora documentatia de proiectare referitoare la
obtinerea avizelor si a acordurilor pentru constructia unei linii electrice aeriene de 400 kV intre Romania si Serbia.
Costurile pregatirii documentatiei se ridica la 5,7 milioane lei, cu TVA inclus (1,5 milioane euro), se arata intr-un anunt al Transelectrica.
Proiectul presupune si trecerea la tensiunea de 400 kV a retelei Portile de Fier - Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad.Strategia energetica nationala prevede triplarea capacitatii de export a tarii noastre pana in 2020, atat in statele membre UE, cat si in spatiul extracomunitar.
La sfarsitul lunii mai, Transelectrica a semnat un memorandum cu firma austriaca Verbund. Cele doua companii au convenit analiza posibilitatii de implementare a proiectelor privind dezvoltarea retelelor electrice de transport din regiunea sud-est europeana pentru cresterea nivelurilor de asigurare a alimentarii cu energie electrica si a securitatii sistemului electroenergetic din Romania, precum si pentru crearea si consolidarea „coridoarelor de electricitate” intre regiunile central- si sud-est europene, potrivit comunicatului emis miercuri de companie.
Transelectrica este operatorul de Transport si de Sistem din Romania care asigura functionarea sistemului electroenergetic din Romania, fiind responsabila de asigurarea serviciilor de
transport si de administrarea pietei de energie electrica.
Transelectrica gestioneaza reteaua electrica de transport care cuprinde 77 de statii de transformare cu o capacitate de 35.000 MVA si 8.950 km de linii electrice de interconexiune de 110/220kV, 400 kV si 750 kV. Transportatorul de electricitate a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 82,1 milioane lei (22,2 milioane euro), cu 93,7% mai mare fata de castigul din perioada similara a anului trecut, iar veniturile totale au avansat cu 38%, la 795 milioane lei (215,5 milioane euro).
Exportul de energie electrica a crescut, in primele patru luni din acest an, cu 871,2 milioane KWh, respectiv cu 69,5%, comparativ cu aceeasi perioada din 2007.
Compania nationala de transport al electricitatii si-a programat investitii de 1,42 miliarde lei (400 milioane euro) in urmatorii cinci ani, pentru reabilitarea si retehnologizarea statiilor electrice de transformare, a declarat directorul general al companiei, Stelian Alexandru Gal.
Aceste sume asigura si dezvoltarea
interconexiunilor cu tarile vecine: Serbia, Moldova si Turcia.
Potrivit strategiei energetice, pana in 2020, transportului de energie electrica ii vor fi alocate peste doua miliarde de euro pentru realizarea programului de investitii.
Pana la sfarsitul acestui an va fi data in exploatare si noua linie aeriana de 400 kV intre Oradea si Bekescsaba, ceea ce va dubla capacitatea de transfer a energiei electrice cu Ungaria la 100 MW.
Sursa: Financiarul.COM