Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Iata ca exista oameni care nu numai condamna defrisarile in masa la nivel national, ba chiar au inteles reversul acestui fenomen inca netinut in frau de autoritati, anume de a planta alti copaci. Mai mult de atat, o companie a reusit sa dezvolte un business de succes din plantarea pe suprafete mari din tara noastra a arborelui Paulownia. Acesta este un arbore considerat drept aluminiul din lemn, cu proprietati energetice deosebite. Primele fabrici de la noi vor fi la Huedin si Sighisoara.
Compania Paulownia Romania, care este distribuitor al arborilor Paulownia in tara noastra, a demarat deja o investitie intr-o fabrica ce va produce energie regenerabila, termica si electrica din reziduurile arborelui, la Huedin, si are in plan investitii intr-o a doua fabrica pe care o va deschide la Sighisoara – zona fiind aleasa datorita suprafetelor mari cultivate acolo. Fabrica din Sighisoara va avea o capacitate de 2MW si va presupune o investitie de circa 4,5 milioane de euro. Cea de la Huedin este foarte aproape de startul productiei, ramanand a fi obtinute doar autorizatiile de mediu si de montat efectiv echipamentele de productie.
Cum vor functiona aceste fabrici. Biomasa rezultata va fi distribuita in Romania, iar lemnul obtinut prin taierea arborilor va pleca catre fabrici de mobilier din tara si strainatate. In concluzie, exista utilizare complexa a arborelui. Investitia derulata de companie este recuperata foarte rapid, deoarece copacul „nostru” de esenta tare are cea mai rapida crestere din lume. Acesta ajunge in doi ani la dimeniunile unui stejar de 10-20 de ani. Cand arborele masoara 20 de metri in inaltime, la 3-5 ani de la plantare, poate fi taiat. Un alt arbore va iesi din tulpina proaspat taiata. Si perspectivele sunt promitatoare: momentan compania are 60 de hectare de teren plantate cu paulownia dar se vor extinde astfel incat anul viitor vor ajunge la 2.500 de hectare.
In tara noastra exista in prezent plantatii de Paulownia la Galati, Tulcea, Brasov, Constanta, Cluj si Braila. Romaniei i se vor alatura curand in producerea de energie din paulownia si Ungaria, Slovacia, Polonia si chiar Italia, care sunt in discutii avansate pentru importul si exploatarea acestui copac inteligent.
01/10/2012 - Acest articol a fost citit de 3802 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 189 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Afaceri" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |