Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Specialistii din industrie sunt in continua cautare a unor metode de producere a energiei. Astfel a luat nastere o noua idee: obtinerea energiei electrice din spatiul cosmic.
Aceasta idee de a obtine energie electrica din spatiul cosmic nu este una recenta. Ea a luat nastere inca, de cand a fost trimis primul om in spatiu, pe la mijlocul secolului al XX-lea. Atat SUA cat si URSS au dezbatut intens pe aceasta tema in timpul Razboiului Rece insa, au ajuns la concluzia ca, din cauza dezvoltarii tehnologiei necesare pentru realizarea proiectului, costurile ar deveni uriase. Cu toate acestea, SUA a adus din nou in discutii aceasta idee si, in anul 2009, Solaren, o companie cu sediul in California, a oferit garantii ca va lansa in spatiu o centrala electrica solara de 200 MW pana in 2016. Potrivit specialistilor, aceasta centrala electrica va oferi energie electrica pentru 250.000 de gospodarii din Fresno. Astfel, acest proiect ar putea deveni prima centrala solara orbitala din lume. Insa, de la a-ti dori pana la a face, este un pas mare.
Aceasta idee este luata in considerare si de Japonia, dar si de Rusia. Cea din urma este de parere ca trebuie sa ia atitudine rapid in fata acestei provocari. Tocmai de aceea, profesorul Vitali Melnikov, expert la Institutul Central de Cercetare pentru Constructia de Masini, declara la un Congres International Aerospatial ca, avand in vedere ca rezervele fosile se vor epuiza rapid, Rusia va fi capabila sa puna in practica acest proiect si sa il finalizeze in scurt timp. "Pentru punerea in aplicare a acestui proiect trebuie sa fie folosite tehnologiile cu laser", a precizat Vitali Melnikov. "Avem baza materiala cea mai dezvoltata in tehnologiile cu laser. Avem si posibilitati spatiale suficiente. Pentru crearea prototipului sunt necesare 300 de milioane de dolari, ceea ce este foarte putin la nivelul preturilor mondiale, atata vreme cat japonezii planifica 22 de miliarde de dolari". Acesta a mai adaugat ca "un prototip de statie electrica solara cosmica de 100 kW este deja functional in Rusia. "
Practic, discutam despre o aparatura plasata pe orbita circumterestra geostationara pentru a stoca radiatia solara care apoi va fi convertita in energie solara direct in electricitate. Energia rezultata va fi trimisa pe Terra cu ajutorul unui laser, sau al unui transmitator cu microunde. Potrivit cercetatorilor rusi, laserul este mai sigur si mai folosit, tocmai de aceea ei opteaza pentru aceasta varianta.
Energia electrica obtinuta din spatiul cosmic ar fi mult mai eficienta. In principal pentru ca apa atmosferica si moleculele de gaz consuma cam 35 % din energia continuta in fotoni. Totodata, centralele solare terestre sunt functionabile doar in timpul zilei si in conditii meteo favorabile. Potrivit specialistilor din domeniu, acesti factori reduc potentialul total al bateriilor solare terestre cu 75-90%, in timp ce centralele solare din spatiu nu ar intampina aceste bariere.
In Japonia 16 companii, printre care si Mitsubishi Heavy Industries, s-au alaturat pentru a incerca sa realizeze prima centrala electrica solara orbitala. Aceste companii doresc sa plaseze pe orbita un grup de panouri solare cu o suprafata totala de 4 km patrati care ar putea furniza 1-1,6 GW de electricitate spre Pamant, suficienta pentru a alimenta 300.000 de gospodarii din zona orasului Tokio. Din nefericire, punerea in aplicare a acestui proiect ar cost in jur de 22 de miliard de dolari tocmai de aceea multi il considera nerentabil. Practic, acesta este principalul obstacol in cazul acestei idei futuriste.
Potrivit lui Sergei Kondratiev, un expert rus in domeniul Energiei si Finantelor, costurile unui astfel de proiect sunt mai mari de zece ori decat cele ale unei centrale electrice terestre conventionale. Iar pe langa asta, sunt necesare materiale speciale dar si bani pentru a le amplasa pe orbita. "Ideea e buna in principiu, dar numai intr-o perspectiva pe termen lung", sustine Kondratiev. Pe langa aceste lucruri mai exista o problema de ordin fizic: de cate astfel de centrale amplasate pe orbita, ar fi nevoie pentru a asigura necesarul de energie electrica al planeteit
Pana cand nu se vor gasi raspunsuri la aceste intrebari proiectul va ramane la stadiul de idee.
11/10/2012 - Acest articol a fost citit de 3011 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 105 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |