Nikola Tesla (n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, in apropiere de Gospi?, Croatia, pe atunci Granita Militara Croata - d. 7 ianuarie 1943, New York) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician american de origine sarba.
Unele surse afirma ca ar fi fost de origine istro-romana.
Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai sfarsitului de secol 19 si inceputului de secol 20.
Inventiile, precum si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre
curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazate, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala.
Una dintre cele mai importante inventii ale sale este generatorul de curent alternativ, contribuind de asemenea la construirea hidrocenteralei de langa Cascada Niagara.
In Statele Unite ale Americii, faima lui Tesla rivalizeaza in istorie si cultura populara cu cea a altui mare inventator
Thomas Edison.
Dupa demonstratia sa de transmisie de semnale fara fir in anul 1893 si dupa ce a castigat in
"Razboiul Curentilor", dovedind avantajele transmisiei la distanta a curentului alternativ, in comparatie cu curentul continuu, al carui adept era Edison, el a fost recunoscut ca cel mai mare inginer electrician al Americii.
O mare parte din munca sa de inceput a pus bazele ingineriei electrice moderne, iar descoperirile sale stiintifice sunt de o importanta colosala.
Cum niciodata nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sarac si uitat la varsta de 86 de ani. In ultimii ani de viata, Tesla era privit ca un om de stiinta nebun remarcandu-se prin declaratii bizare despre posibile dezvoltari stiintifice.
Amprenta lui Tesla poate fi observata in civilizatia moderna oriunde este folosita electricitatea. Pe langa descoperirile sale despre
electromagnetism si inginerie, Tesla este considerat un pionier in domeniile
roboticii, balisticii, stiinta calculatoarelor, fizicii nucleare si fizicii teoretice.
Tesla considera cercetarea diferitelor intrebari ridicate de catre stiinta drept cea mai nobila metoda de imbunatatire a conditiei umane cu ajutorul principiilor stiintei si progresului industrial si una care sa fie compatibila cu natura.
Totusi, o parte din munca sa a fost ultilizata intr-un mod mai putin ortodox si intr-un mod controversat, pentru a sustine pseudo teorii stintifice, teorii despre OZN-uri si ocultism-ul New Age.
Originea
Dupa unele surse a fost istroroman, fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici[1][2]. Astfel, numele initial de familie al lui ar fi fost Draghici, nume inlocuit in timp prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari).
Sursa:
Wikipedia