S-a inventat acoperisul care permite cladirilor sa transpire


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

S-a inventat acoperisul care permite cladirilor sa transpire


Suntem obisnuiti ca oameni sa transpire ca sa se raceasca, dar ce spuneti de cladiri. Pornind de la mecanismul de racire biologica, cercetatorii de la ETH Zurich au dezvoltat o metoda inedita si ieftina de a raci casele.

material care permite cladirilor sa transpire

Condusi de Wendelin Stark, profesor la Institutul ETH Zurich pentru Inginerie Chimica si Bio, cercetatorii au dezvoltat un material pe care planuiesc sa il plaseze deasupra acoperisului. In cazul in care ploua, materialul absoarbe apa de ploaie ca un burete. Atunci cand lumina directa a soarelui incalzeste materialul pentru a ajunge la limita interna de temperatura, apa de ploaie colectata este eliminata ca o „transpiratie” de la suprafata materialului si este transformata in vapori, racind astfel cladirea de dedesupt.

 

Materialul este construit dintr-un polimer special cunoscut sub numele de Poly (N-isopropylacrylamide) – sau PNIPAM – care este alcatuit dintr-o membrana permeabila care ii permite sa absoarba si sa retina apa. Cu toate acestea, o data ce temperatura interna a PNIPAM-ului ajunge la 32 de grade Celsius, acesta incepe sa se contracte si sa adopte proprietati hidrofobe, fortand apa sa iasa afara prin aceeasi membrana prin care a intrat.

 

Pana in prezent, cercetatorii au facut teste la o scara mica, acoperind cu material cladiri mici de 5 mm si folosind o lampa pe post de soare. Echipa a constatat ca un model de casa acoperit cu noul material a ramas semnificativ mai rece decat o casa cu un acoperis traditional de polimer.

 

Potrivit calculelor efectuate de cercetatorii de la ETH Zurich, chiar si un strat subtire de material ar putea salva 60% din energia folosita de aerele conditionate pe timpul unei zile calduroase de iulie. De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca noul material ar putea fi ideal pentru tarile in curs de dezvoltare si emergente situate in regiunile calde ale lumii, daca se dovedeste a fi foarte ieftin de produs.

 

Cu toate acestea, echipa lui Stark atrage atentia ca inca mai sunt necesare cercetari pentru a face aceasta tehnologie functionala la scara larga – o intrebare la care ar trebui sa se raspunda, ar fi de exemplu, daca materialul este, sau nu, ferit de inghett

 

Cercetarea nu este patentata, asa ca am putea vedea o companie care sa accepte aceasta provocare si sa vina cu o versiune a materialului care transpira pe piata. De ce nu, poate chiar o companie din Romania.

 
19/10/2012 - Acest articol a fost citit de 3116 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 3 (data de 32 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Constructii"
Stirile anterioare
General electric va produce echipamente miniere
Vremea se raceste si o solutie pentru...
Mega-constructie in derulare: Turn de 35 de...
Estimari: Crestere de peste 10% a pietei...
PRISPA, prima casa solara 100% romaneasca
Stirile urmatoare
Piata constructiilor ar putea redeveni...
AAEC organizeaza un nou curs intensiv pentru...
APMCR implementeaza proiectul PinE in Romania
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric