Impulsuri laser care trec de la un izolator la un comutator in cateva femtosecunde


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Impulsuri laser care trec de la un izolator la un comutator in cateva femtosecunde


Astazi cei mai buni tranzistori se pot porni si opri de sute de miliarde de ori pe secunda. Dar impulsurile laser pot fi de 10.000 de ori mai rapide.

impulsuri laser

O echipa de cercetatori din Germania  a folosit astfel de impulsuri laser ultrascurte pentru a induce curent cu acelasi tip de frecventa – creearea unui comutator electric cu viteza laserului. „Impulsurile laser sunt cel mai scurt semnal pe care il poti genera”, spune Martin Schultze, un cercetator la Institutul Max Planck de Optica Cuantica, din Garching, Germania, care a fost implicat in acest proiect si care este in prezent si om de stiinta la Universitatea din California, Berkeley. „Ele sunt mai rapide decat orice electronice.”

 

Astfel de intrerupatoare ar putea deveni intr-o zi baza pentru circuite care opereaza in gama petahertz, mult mai departe decat limitele pe care le au astazi semiconductorii, spun cercetatorii. Cheia sta in utilizarea laserului pentru a porni reversibil un izolator intr-un conductor.

 

Materialele sunt grupate in trei categorii in functie de proprietatile lor electrice. Conductorii au electroni liberi care se sting chiar si atunci cand sunt expusi la campurile electrice mici. In semiconductori, electronii au nevoie de o cantitate bine definita de energie pentru a stimula circulatia electronilor pe banda de valenta a materialului, peste banda de decalaj, in banda de conductie unde acestia pot circula liberi. Izolatorii (dielectrici) nu permit sarcinii electrice sa se miste cu usurinta, dar pot fi polarizati de un camp electric.

 

Cercetatorii au vrut sa stie ce s-ar intampla cu dielectricii, daca acestia ar fi expusi la ultrasunete, impulsuri laser. De obicei, cand izolatorii cedeaza este catastrofal. In experimente, iradiaza o prisma mica din sticla si siliciu cu electrozi de aur pe doua laturi, folosind impulsuri laser cu o durata de cateva femtosecunde. Lumina este o unda electromagnetica, astfel incat impulsurile cauzeaza ca amplitudinea campului electric pe izolator sa creasca cu mai mult de 10 miliarde de volti pe metru in cateva femtosecunde. Acest camp electric extern a fost in masura sa mobilizeze dielectricii, care sunt de obicei sarcini stationare.

 

In timp ce acest rezultat a aratat ca poate fi pornita conductivitatea in cateva femtosecunde, cercetatorii au trebuit sa apeleze la un al doilea experiment sa vada daca acesta ar putea fi oprita la fel de repede. Aici, au adaugat impulsuri de raze X la experiment, care sunt chiar mai scurte ca durata, attosecunde. Masurarea a confirmat faptul ca materialul merge de la un izolator la un conductor si inapoi din nou, totul pe durata a cateva femtosecunde ale unui impuls laser.

 

Cercetarile nu sunt nici pe departe finalizate. Pentru a obtine efectul, este nevoie de un camp electric foarte puternic pe ordinea de volti pe ångströmi, spune Schultze. Impulsurile laser ultrascurte ar putea fi singura modalitate de a obtine acest efect, spune el.

 
12/12/2012 - Acest articol a fost citit de 3086 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 78 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Electronica"
Stirile anterioare
Am putea sa ne incarcam telefoanele mobile prin...
Piata globala pentru sistemele electronice de...
IBM aduce nanotuburile din carbon cu un pas mai...
Un nou software imbunatateste masurarea...
Materialul compozit din nanotuburi din carbon...
Stirile urmatoare
Firele din metal lichid pot fi intinse fara sa...
Celula solara cu nanotuburi de carbon si...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric