Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Pentru aceasta problema, doi tineri cercetatori romani, printre care si Alexander Stoica-Marcu au gasit solutia: au dezvoltat o priza inteligenta care decupleaza automat de la sistemul de alimentare cu energie dispozitivele care sunt in standby.
20 de echipe de studenti din Europa, care au participat la o competitie de antreprenoriat din Bucuresti, au pus bazele unor tehnologii care ne fac viata mai usoara: aplicatii care gasesc singure un loc de parcare, o priza inteligenta cu consum redus de curent si panouri care produc energie cu ajutorul plantelor.
Doi dintre studentii romani, printre care Alexander Stoica-Marcu, au avut ideea unei prize inteligente, care reduce cu pana la 20% consumul dispozitivelor cuplate la electricitate: “din cauza dispozitivelor lasate in standby in priza, se irosesc, anual, peste 640 de miliarde de dolari”.
Fiind un proiect care a atras atentia firmelor de distributie a produselor electrice, acestia au semnat deja contracte de peste un milion de euro cu companii din Romania, urmand ca din septembrie, prizele inteligente create de romani sa fie disponibile in magazine, la pretul de 100 de lei per bucata.
Insa nu s-a lasat mai prejos nici un alt roman, Gabriel Rotaru, care a lansat un senzor ce “transmite, in timp real, date despre conditiile solului: pH, umiditate, temperatura si avem partea de drona cu care agricultorul poate sa vada din aer toate problemele”. Astfel, agricultorii romani au sansa de a dezvolta culturi mai bogate, achizitionand drona (de circa 3.500 de euro) si senzorii creati de Gabriel Rotaru, disponibili la 100 euro/bucata.
In topul inovatiilor anului 2016 se numara si creatia unor belgieni, care au dezvoltat o aplicatie pentru telefonul mobil, conectata la camerele video din oras, ce le arata soferilor unde gasesc un loc de parcare in apropiere. Conform Mathieu Delbroucq, necesitatea acestei aplicatii vine ca urmare a faptului ca “un sofer pierde cam 20 de minute pe zi cautand un loc de parcare intr-un oras mare. Inseamna un consum de carburant de 15 euro pe luna”.
Si doi danezi vin cu o idee unica - un scaun pentru persoanele cu dizabilitati care poate fi folosit in caz de urgenta, precum incedii si pana de electricitate: “doar il pui pe sina si merge cu 5 km pe ora in jos”, declara Lasse Switzer.
La competitia de antreprenoriat desfasurata zilele trecute la Bucuresti au participat peste 20 de echipe din 16 tari europene, care si-au prezentat inventiile in fata unui juriu format din oameni de afaceri interesati sa investeasca in inventiile tinerilor.
Desi premiile constau si in bani, principalul avantaj al acestei competitii a fost acela de a “oferi vizibilitate creatiilor lor”, declara Caroline Jenner, organizator.
11/07/2016 - Acest articol a fost citit de 3007 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 4 (data de 27 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Interne" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |