Ministerul Economiei si Finantelor a aprobat listele de cheltuieli eligibile pentru proiectele finantate in cadrul
operatiunii 1.1.a -
„Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile” - si al
operatiunii 1.3.b -
„Sprijin pentru consultanta acordat IMM” ale axei prioritate 1 „
Un sistem de productie inovativ si ecoeficient” din cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”. Ordinul de aprobare a fost publicat in MO 93 din 6 februarie 2008.
In afara acestui ordin, cheltuielile trebuie sa mai respecte
H.G. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, precum si ale schemelor de ajutor de stat corespunzatoare aprobate.
Pentru a fi eligibile pentru finantare, toate cheltuielile trebuie sa faca parte din categoriile de cheltuieli mentionate in ordin, sa corespunda obiectivelor axei prioritare 1 si sa fie direct legate de obiectivele si rezultatele proiectelor propuse spre finantare.
Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrarii in vigoare a contractului de finantare semnat intre beneficiar si autoritatea de management sau organismul intermediar.
Prin exceptie, se admit si cheltuieli privind elaborarea studiului de prefezabilitate, a studiului de fazabilitate si a planului de afaceri, daca sunt solicitate ca anexe la cererea de finantare.
Acestea sunt considerate eligibile si in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a schemei de ajutor de stat si semnarea contractului de finantare de catre beneficiar si organismul intermediar.
Potrivit legii, consultantul trebuie sa fie
„operator economic specializat”, iar serviciul sa nu constituie o activitate continua sau periodica si nu este legat de cheltuielile curente de functionare a activitatii beneficiarului, precum serviciile de consultanta fiscala, juridica si de publicitate.
Cheltuieli eligibile in cadrul operatiunii 1.1.a - „Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile” a axei prioritare 1
„Un sistem de productie inovativ si ecoeficient” – POS CCE (beneficiari IMM).
Cheltuieli pentru achizitia de teren (eligibile in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului).
Cheltuieli pentru cladiri si instalatii aferente constructiilor (in limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului), precum:
Achizitie de instalatii si echipamente – cu exceptia leasingului financiar
Constructie si modernizare cladiri, inclusiv instalatii aferente constructiilor;
Cheltuieli pentru achizitia de bunuri din categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar (imobilizari corporale), precum:
Achizitia de instalatii si echipamente - cu exceptia leasingului financiar
Achizitia - cu exceptia leasingului financiar - de mijloace de transport tehnologice care sunt strict necesare pentru si legate de ciclul de productie (doar pentru codurile CAEN F - Constructii si CB - Industria extractiva - produsele neenergetice)
Cheltuieli pentru achizitia de imobilizari necorporale - cu exceptia leasingului financiar, precum:
Aplicatii informatice
Brevete, licente si know-how, solutii tehnice nebrevetate, incluzand software legat de procesul de productie si cerintele manageriale ale intreprinderii;
Cheltuieli privind achizitia de servicii de consultanta pentru:
- elaborarea de studii si documentatii preliminare necesare investitiei, cum sunt: studiile de amplasament asupra terenului (ridicare topografica, studiul geologic), studiul pentru organizarea de santier;
- elaborarea studiilor de solutie, a documentatiilor pentru obtinerea avizelor tehnice de acordare, a proiectelor pentru realizarea racordarilor la sursele/retelele de utilitati din zona (apa-canal, energie electrica si termica, gaze naturale);
- elaborarea planului de afaceri si a studiilor de prefezabilitate si fezabilitate;
- elaborarea documentatiei necesare obtinerii certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire;
- elaborarea studiului de impact al proiectului asupra mediului si de identificare a masurilor/lucrarilor necesare in cadrul proiectului, pentru remedierea impactului negativ;
- elaborarea proiectului de executie a investitiei si a detaliilor si devizelor de executie;
- consultanta tehnica/tehnologica de specialitate si dirigentie de santier, necesare realizarii investitiei si prevazute in devizul general;
- servicii de consiliere a beneficiarului in managementul si implementarea proiectului de investitii
- consultanta pentru achizitionarea de bunuri intangibile, cum ar fi software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate;
- instruire specializata pentru personalul operativ (in cazul achizitiilor de tehnologie/echipamente/software).
Valoarea cumulata a categoriilor de cheltuieli prevazute la punctele 5 si 6 nu trebuie sa depaseasca 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Sursa: Financiarul.COM