Relatiile comerciale bilaterale romano-chineze au crescut pe baza importurilor.
Importurile provenite din China au crescut spectaculos in ultimii ani, mai ales in domeniul bunurilor de larg consum.
Daca pentru dinamica importurilor este prognozata o rata de crestere de aproximativ 30% pe an, activitatea de investitii este deosebit de redusa. Cel putin pe termen mediu, intreprinderile din China vor produce mai eficient, avand costuri mai reduse decat in Romania.
Concurenta companiilor chineze este resimtita si de ramuri industriale importante, precum cea electronica, a materialelor de constructii, chimica si a constructiilor de masini.
Comertul romano-chinez ar putea inregistra in urmatorii ani cresteri cuprinse intre 35% si 50%, in ciuda restrictiilor impuse de Uniunea Europeana, in special in ceea ce priveste comertul cu textile.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tarifele vamale pentru unele produse pe relatia cu China au scazut cu 30%, pana la 15%-18%.
Pentru incaltaminte, taxa vamala este fixa, de 10%-15%. Partea negativa este ca valoarea schimburilor comerciale se va majora pe seama importurilor din China, dinamica exporturilor fiind cu mult inferioara.
Potrivit statisticilor, in 2006 comertul bilateral a crescut cu peste 30%, cifrandu-se la 2,2 miliarde euro. Importurile Romaniei din China au crescut cu peste 32% fata de 2005, de la 1,462 miliarde euro la 1,938 miliarde euro, in timp ce exporturile romanesti s-au cifrat la doar 200 de milioane.
Marfurile importate din China constau in principal din masini si aparate, echipamente electrice si componente ale acestora, in valoare de aproape 952 milioane euro, materiale textile si articole din aceste materiale, insumand 240 milioane euro, metale comune si articole din metale comune, 120 milioane euro, incaltaminte, palarii, umbrele, umbrele de soare, bastoane, 102 milioane euro.
Articol complet in
2007, varf al investitiilor chineze, pe
Financiarul.COM