Pretul mare la electricitate provoaca dificultati majore
In Romania exista un singur combinat de feroaliaje, Feral Tulcea, care apartine din anul 2002 grupului ucrainean Privat Grup.
Productia este oprita din octombrie, dar vor sa o reia treptat, incepand cu luna septembrie. De la peste 1.500 de angajati au ajuns acum la putin peste 300.
Principala problema a companiei energointensive ramane pretul mare la energie electrica, fata de alte tari, unde problemele sunt competitorii si absenta fortei calificate de munca.
Productia de feroaliaje a Feral se confrunta in principal cu faptul ca pretul la energia electrica este mult mai mare decat in tarile companiilor competitoare. Astfel, compania tulceana a functionat doar sezonier, in ultimii cinci-sase ani, combinatul fiind deschis, in medie, 30% din acest timp. De la peste 1.500 de muncitori in anii trecuti, compania are acum putin peste 300.
Productia fiind sistata, acestia se ocupa cu diverse reparatii. Proprietarii Feral, ucrainenii de la Privat Group, mai detin doua fabrici in Ucraina si un combinat in Rusia. Energia electrica din Ucraina este de peste doua ori mai ieftina decat cea din Romania, astfel ca ucrainenii nu se bazau pe productia din Romania decat in perioade de maxim al cererii de feroaliaje de pe piata.
Firma tulceana importa minereul din Australia si Turcia, in timp ce calcarul este luat de pe piata romaneasca.
Concurenta ChineiPrincipalele cauze pentru care feroaliajele din China sunt mai competitive sunt acelea ca acolo curentul e de cinci ori mai ieftin, iar costurile cu forta de munca sunt, de asemenea, mult mai reduse.
„La noi, 1 MW costa 100 de dolari la consumator, iar in China, 20 de dolari”, a declarat
Liono Alexandru, consilierul pe probleme economice al Feral.
Cu toate acestea, concurenta venita din partea tarii asiatice pe acest sector s-a diminuat in ultimele luni ca urmare a faptului ca pretul minereurilor a crescut. Astfel ca si costurile chinezilor s-au majorat, ei neavand minereuri.
„Principala noastra problema a fost si este data de pretul mare al electricitatii. Nu am avut niciodata un pret preferential si am inchis de cate ori costurile au fost prea mari”, a amintit consilierul citat.
„Pe de alta parte, cererea de feroaliaje este in crestere, iar necesitatea acestora este un lucru evident”, a subliniat consilierul economic citat.
Feroaliajele intervin aproape oriunde este vorba despre un proces de topire a metalelor, in combinatele metalurgice, si sunt folosite ca aditiv pentru imbunatatirea calitatii unor materiale precum otelul.
Articol complet in
Feral functioneaza sezonier, pe
Financiarul.COM