Cererea de energie a clientilor Electrica Muntenia Sud a crescut de trei ori fata de 2004 si va ajunge in acest an la o putere de 530 MW, au declarat joi reprezentantii Enel, acestia apreciind ca urmeaza o perioada dificila privind intreruperile in alimentarea cu energie.
"Bucurestiul se dezvolta cu o viteza foarte mare. (...) Urmatoarea perioada ne asteptam sa fie destul de agitata din punctul de vedere al avariilor", a precizat directorul general al Electrica Muntenia Sud, Luigi Giliotti, intr-o conferinta de presa.
Nivelul de 530 MW estimat pentru 2008 a fost calculat in functie de cererile din primele patru luni ale acestui an.
Enel a anuntat joi ca va investi in perioada 2009-2011 circa 220 milioane de euro pentru modernizarea retelelor Electrica Muntenia Sud, acestea fiind foarte vechi. Directorul general al distribuitorului roman a precizat insa ca aceste planuri nu vor duce la schimbarea completa a retelei din Bucuresti, in urmatorii trei ani.
"Asta nu inseamna ca in urmatorii trei ani reteaua din Bucuresti se va schimba complet. Va fi nevoie de timp", a spus Giliotti.
Potrivit directorului de retea al Electrica Muntenia Sud, Mircea Patrascoiu, pana in 2012 bugetul de investitii al companiei se ridica la 380 milioane de euro. Pentru acest an compania a programat investitii de 51 milioane euro, din care circa 45 milioane euro vor fi investitii directe in retelele de distributie.
"In acest an numarul avariilor in retele nu va fi mai mare decit anul trecut. Sa speram ca vom trece cu bine aceasta vara", a spus Patrascoiu.
Distributorul si furnizorul Electrica Muntenia Sud a fost preluat de Enel in 2006, dar transferul de proprietate a avut loc la inceputul lunii iunie 2008. Electrica Muntenia Sud are cei mai multi clienti in Capitala si deserveste si consumatori din Ilfov si Giurgiu.
Potrivit lui Giliotti, pe liniile de joasa tensiune din Bucuresti avariile sunt de sase ori mai numeroase decat in Italia si de peste trei ori mai multe pe liniile de medie tensiune.
Gigliotti nu a putut preciza in cat timp retelele electrice din Bucuresti vor ajunge la nivelul celor din Italia, referindu-se la numarul de intreruperi ale alimentarii cu electricitate, dar a spus ca "va fi nevoie de ani".
"Inca nu am analizat complet investitiile necesare. Investitiile de un miliard de euro ar putea sa ne aduca la nivelul la care am ajuns in Italia intr-un interval de timp mai scurt decat acolo. Cu siguranta este vorba de ani, poate aici vor fi mai putini. In unele zone va fi mai repede, altele vor trebui sa mai astepte", a spus Gigliotti.
El a adaugat ca investitia medie intr-o statie de transformare se ridica la cinci milioane de euro.
Totodata, oficialul companiei a adaugat ca in centrul Capitalei Enel a intentioneaza sa coboare linii electrice de pe stalpi in subteran.
"Cu siguranta nu vor fi linii aeriene in centrul Bucurestiului", a spus Gigliotti.
Cererea de energie a clientilor Electrica Muntenia Sud va creste in acest an cu 100 MW, de la 430 MW in 2007, potrivit estimarilor companiei.
Grupul italian Enel mai detine in Romania alte doua distributii de energie, in Dobrogea si Banat.
Sursa: Financiarul.COM