Creantele totale ale Electrica se ridica la 710 milioane lei, din care CFR contribuie cu 309 milioane lei, iar companiile miniere cumuleaza restante de 216
„Din piata de energie nu poate fi sustinuta activitatea CFR, zona de minerit si inchideri de mine”, a spus Silvas, prezent la audierile Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor privind preturile energiei in Romania.
„Solutia nu este la noi, ci la ministere sau mai sus, la guvern“, a mai spus Silvas. CFR are datorii si la CEZ Oltenia, in valoare de 170 milioane lei si de 90 milioane lei catre cele doua filiale detinute de Enel, Dobrogea si Banat.
Catalin Stancu, directorul de dezvoltare a afacerilor din Electrica, acuza la randul sau Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pentru diminuarea cu 200 milioane lei a profitului, din cauza ca rata de rentabilitate pe activele reglementate investite pentru 2008-2012 este de 7%, fata de 10% cat este acceptata pentru operatorii privati.
Aceasta rata de rentabilitate este stabilita de ANRE si a fost in 2005-2008 de 7% pentru Electrica, si de 12% pentru filialele privatizate.
„Pe distributie am facut profit minim, marja bruta a fost intre 1% si 3%, la limita de subzistenta”, a spus Stancu. Electrica mai are in portofoliu trei filiale de distributie si furnizare a energiei, respectiv Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord.
Sursa: Financiarul.COM