Electrica SA a decis sa externalizeze serviciul de citire a contoarelor pentru cele trei filiale de distributie a energiei electrice, ramase inca in proprietatea statului: Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.
Potrivit agentiei Reporteri.ro, pentru acest lucru, compania a pus la bataie suma de 68,5 milioane RON(fara TVA) - 81,5 milioane RON( cu TVA), adica aproximativ 22,3 milioane euro.
Pe data de 3 iulie a expirat termenul de depunere a ofertelor, iar companiile care vor fi declarate castigatoare vor trebui sa semneze un contract cu valabilitate de doi ani. La licitatie nu se puteau inscrie decat firme care au atestat de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru executarea de lucrari in instalatiile de joasa tensiune.
Pe langa activitatea principala, cea de citire a contoarelor, firmele castigatoare vor trebui sa asigure, la solicitarea furnizorului, si alte activitati: recontractare, culegere si operare de date, metering, etc.
Valoarea cea mai mare o are contractul pe care il ofera Transilvania Sud, care se ridica la 24.692.330 RON, in timp ce celelalte doua filiale pun la bataie 22.379.950 RON( Muntenia Nord) si respectiv 21.428.703 RON(Transilvania Nord).
Pe langa aceasta afacere, conducerea companiei Electrica a luat si alta data in vizor contoarele electrice. Astfel, la sfarsitul anului trecut, compania a cumparat 300.000 de contoare, pentru care a platit 50 milioane RON.
Contoarele au fost achizitionate tot in numele celor trei filiale de distributie aflate inca in proprietatea statului(celelalte – Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova si Electrica Oltenia - au fost preluate in decursul anilor 2004-2006 de companiile Enel, EON si CEZ).
Potrivit datelor oficiale, Electrica Muntenia Nord eserveste 1,2 milioane de clienti, carora le-a vandut in 2007 peste 3,9 milioane de MWh.
Transilvania Sud are in jur de un milion de clienti, iar Transilvania Nord 1,1 milioane de abonati.
In prezent, Electrica utilizeaza urmatoarele moduri de citire a contoarelor:
- pentru marii consumatori, citirea se face lunar si numai de catre personalul specializat al furnizorului de energie electrica;
- pentru micii consumatori agenti economici se utilizeaza autocitirea si citirea cu prestatorii de servicii;
- pentru consumatorii casnici se foloseste autocitirea, citirea cu personalul furnizorului si citirea cu prestatorii de servicii.
Prin urmare, firmele ce obtin contractul de citire a contoarelor vor asigura acest serviciu in special micilor consumatori economici si consumatorilor casnici.
Serviciul de citire a contoarelor era asigurat pina in prezent de SC AltUnivers 2002 SA si SC SindServ SA. SC AltUnivers 2002 SA este o firma infiintata in Suceava in 2002 si mutata apoi in Bucuresti.
Firma a obtinut in 2005 un profit de aproximativ 4,4 milioane RON la o cifra de afaceri de 52,5 milioane RON, iar in 2006, un profit de 3,07 milioane RON la un rulaj de 53 milioane RON.
La randul sau, SindServ SA se poate lauda cu un profit de un milion RON in 2005 la o cifra de afaceri de 30 milioane RON, iar in 2006 cu un profit de 775.000 RON la o cifra de afaceri de 35 milioane RON.
Prin urmare, putem afirma ca citirea contoarelor este o afacere banoasa. Cel care va citi contoarele consumatorilor poate obtine un venit mediu de cel putin un milion de RON pe luna pentru fiecare din cele 3 filiale de distributie a energiei electrice.
Sursa:
www.reporteri.ro