|
Supercomputerul militar al Armatei americane, asamblat din componente proiectate initial pentru computerele destinate jocurilor video, a ajuns la o viteza de procesare a datelor de peste un milion de miliarde de calcule pe secunda |
|
|
|
|
Computerul, capabil sa realizeze 1.026.000 de miliarde de operatiuni pe secunda, este de doua ori mai rapid decat IBM BlueGene/L, care se afla la Lawrence Livermore National Laboratory din California.
Computerul, care a fost botezat
Roadrunner (dupa pasarea reprezentativa a statului New Mexico) si care costa 133 de milioane de dolari, a fost proiectat si construit de inginerii si cercetatorii de la IBM si Los Alamos National Laboratory din New Mexico.
El va fi folosit in principal pentru solutionarea problemelor militare secrete pentru a se asigura ca armele nucleare vor continua sa functioneze corect pe masura ce se invechesc.
Roadrunner va fi folosit pentru a simula comportamentul armelor in fractiunea de secunda dinaintea exploziei.
In plus, computerul va mai fi folosit si pentru a explora probleme stiintifice mondiale cum ar fi schimbarile climatice.
Viteza Roadrunner le va permite cercetatorilor sa testeze modelele climatice internationale cu o mai mare acuratete.
Thomas D'Agostino, administatorul National Nuclear Security Administration, a declarat ca, daca toti cei sase miliarde de locuitori ai planetei ar folosi calculatoare si ar face calcule in regim continuu ar avea nevoie de 46 de ani pentru a face ceea ce poate Roadrunner sa faca intr-o singura zi.
Computerul este un mix neobisnuit de
chip-uri folosite in produsele de larg consum si tehnologii paralele pentru
computere.
Standardul cel mai performant de calcul se numeste petaflop, computerul procesand informatii cu viteza de un milion de miliarde de operatiuni pe secunda, a fost mult timp un tel vizat de organizatiile militare, tehnice si stiintifice din Statele Unite, dar si de grupuri din Japonia, China si Uniunea Europeana.
Ruland programe care identifica solutii in decurs de o ora sau mai putin - comparativ cu timpul necesar vechilor computere, care putea ajunge si la trei luni pentru gasirea unei solutii - computerele de tipul Roadrunner pot contribui la dezvoltarea stiintei si ingineriei, cercetatorii putand pune intrebari si primi raspunsuri interactiv si pot rula experimente imposibile in trecut.
Roadrunner are la baza un design radical, care include 12.960 de chip-uri care reprezinta o versiune imbunatatita a
microprocesoarelor IBM Cell si cipuri special create pentru gadgeturile de gaming Sony PlayStation 3, care sunt utilizate ca acceleratoare pentru portiuni de calcule.
In plus, Roadrunner mai include procesoare Opteron conventionale, realizate de Advanced Micro Devices.
Roadrunner, care consuma trei megawati de energie electrica, echivalentul celei consumate de un centru comercial suburban, are nevoie de trei tipuri de
instrumente de programare pentru cele trei tipuri de
procesoare ale sale.
Programatorii trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa tina ocupate toate cele 116.640 de procesoare ale computerului in acelasi timp, pentru ca acesta sa ruleze eficient.
Via
Supercomputer militar, www.underclick.ro