Europarlamentarii Marian Zlotea si Dragos David (PPE-DE, PD-L) solicita Guvernului Romaniei aplicarea principiilor politicii energetice europene, adoptate recent de Parlamentul European in cadrul unui raport privind cel de-al treilea pachet energetic european.
Raportul recomanda statelor membre UE transparenta preturilor si tarifelor, aplicarea normelor privind protectia consumatorilor si concurenta, identificarea consumatorilor vulnerabili, combaterea saraciei energetice, sporirea eficientei energetice si realizarea premiselor pentru o piata concurentiala si competitiva.
Astfel si Romania trebuie sa se alinieze acestor standarde comune, asigurandu-se ca cetatenii sunt informati obiectiv si platesc un pret corect pentru energie, stabilit de o piata competitiva bazata pe o concurenta reala.
Marian Zlotea, membru in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor, sustine importanta prevederilor referitoare la drepturile consumatorilor, respectiv dreptul de alegere a furnizorului si de denuntare a contractului de furnizare, dreptul la informare cu privire la facturarea consumului real la electricitate si gaz , transparenta costurilor si a preturilor finale, tarifelor si a contractelor de furnizare.
La randul sau, Dragos David, membru in Comisia pentru industrie, cercetare si energie subliniaza faptul ca pachetul energetic adoptat de Parlamentul European in prima lectura este important din prisma definirii unei piete comune energetice europene, pentru asigurarea sigurantei energetice si pentru dezvoltarea tehnologiilor energetice strategice.
In septembrie 2007, Comisia Europeana a propus un pachet de legi care sa impuna separarea productiei de energie si gaz de furnizarea acestora. Comisia intentioneaza astfel sa permita micilor companii accesul la piata, sa ofere consumatorilor posibilitatea de a alege intre mai multi furnizori si sa intensifice folosirea surselor de energie regenerabile.
Parlamentul European a votat acest raport intr-o prima lectura.
Delegatia Romaniei in grupul PPE-DE a cerut Consiliului si Comisiei Europene sa asigure atat adoptarea si aplicarea integrala de catre statele membre a directivelor necesare pentru realizarea efectiva a pietei unice a gazelor naturale cat mai curand posibil, pe acelasi model impus Romaniei.
Sursa:
Agentia Independenta de presa Amos News