"Avand la baza modelul OMV Future Energy Fund, Petrom a format un grup de lucru cu rolul de a identifica astfel de proiecte, potentiali parteneri, modalitati de finantare si sa sprijine implementarea acestor proiecte in cadrul companiei", se arata intr-un comunicat al Petrom, remis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti.
Compania anunta ca in acest an au fost identificate mai multe proiecte care necesita in anii 2008-2009 un buget de peste 2,3 milioane de euro.
Proiectele se refera la producerea de energie electrica folosind zacamintele depletate de titei si gaze, dupa evaluarea potentialului geotermal, producerea de biogaz din biomasa, evaluarea pietei in vederea dezvoltarii de proiecte pe energie eoliana, utilizarea nanotehnologiei pentru
cresterea eficientei energetice, separarea bioxidului de carbon din productia de gaze si reinjectarea acestuia in zacamant, in vederea cresterii factorului de recuperare a titeiului, si optimizarea energetica a viitorului sediu al rafinariei Petrobrazi.
"Studiile se vor incheia in 2009, iar pe baza lor vom decide oportunitatea de a investi. Inca nu am stabilit un target privind productia de energie din surse regenerabile", a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, intr-o conferinta de presa.
La rafinaria Petrobrazi, Petrom va construi o
centrala electrica pe gaze, proiectul fiind gestionat de General Electric si Metka (Grecia).
"Prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice si prin dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile, Petrom va face tranzitia, pe termen mediu, de la o companie de titei si gaze la o companie de energie", se precizeaza in comunicat.
"Nu putem spune ca rezervele de energie ale Romaniei pot sa asigure autosuficienta tarii, asa cum unii specialisti au afirmat ca Romania este candidata la autosuficienta energetica", a spus Gheorghe.
In Romania cererea de energie finala este estimata sa creasca cu circa 46% pana in 2020 fata de 2005, in timp ce rata dependentei de importuri va urca de la 27% in 2005 la aproape 50% in 2020.
Rezervele limitate de titei si gaze ale Romaniei vor mai putea asigura cererea inca 14 ani, respectiv 15 ani, la o rata a productiei de 5,2 milioane tone titei anual si 12,5 miliarde metri cubi de gaze pe an.
In privinta carbunelui, rezervele actuale pot sustine cererea inca 229 de ani, iar uraniul inca 85 de ani, potrivit datelor Petrom.
Articol complet in
Petrom vrea sa produca electricitate din surse regenerabile