In intreg spatiul european, de la nord la sud, proiectele parcurilor eoliene se multiplica.
La sfarsitul saptamanii trecute, grupul italian Enel a anuntat ca si-a planificat sa amenajeze, pana in 2012, primul astfel de camp offshore in Mediterana, in largul coastelor siciliene.
Pentru suma de 500 de milioane de dolari, compania prevede instalarea a 115 generatoare gigant cu o putere cuprinsa intre trei si cinci megawati (MW) fiecare. In Germania, ministrul transporturilor Wolfgang Tiefensee a dat publicitatii un plan care prevede realizarea a cel putin 30 de zone eoliene marine, pana in 2020.
Obiectivul este de a ajunge la o capacitate de 25.000 MW pana in 2030 in Marea Nordului si Marea Baltica.
Este un raspuns la angajamentele asumate de marea coalitie de guvernamant in materie de mediu inconjurator si care prevad cresterea de la 14% la 30% a cotei energiilor alternative in productia de electricitate pana in anul 2020.
In acest context, a fost anuntata intrarea pe piata de resort a unui nou actor.
Potrivit presei, fondurile Blackstone au decis sa injecteze un miliard de euro in dezvoltarea campului offshore Meerwind, al grupului berlinez Windland.
In contact cu mai multi investitori, firma intentioneaza sa monteze 80 de eoliene, care ar urma sa intre in activitate in 2012.
Aparitia Blackstone, capabil sa investeasca importante sume de bani, este un semnal puternic pentru sector.
Spre deosebire de Marea Britanie sau Danemarca, mult mai avansate in materie de eolian offshore, Germania se confrunta cu o serie de norme obligatorii care pot antrena o explozie a costurilor.
Diferenta este ca parcurile eoliene germane sunt amplasate departe in larg, pentru a nu incurca rutele de navigatie si a nu dauna rezervatiei naturale Wattenmeer, din largul coastelor Schleswig-Holstein.
Plasate pe platforme connstruite la o adancime de 30 de metri, comparativ cu cei sase sau sapte in Marea Britanie sau Danemarca, campurile germane reclama investitii tehnice mult mai substantiale.
Sursa: Financiarul.COM