Cele doua grupuri, care si-au convocat adunarile generale pentru a consfinti apropierea lor, au dat nastere unui nou pion cu greutate pe scena energetica europeana, al carei capital se ridica la 90 miliarde de euro.
Aproape doi ani si jumatate sau 863 de zile. Atat le-a trebuit companilor Suez si Gaz de France pentru a duce la bun sfarsit procesul de contopire. In urmatoarele zile, echipele manageriale ale celor doua entitati vor ocupa, progresiv, noile lor birouri.
Mariajul prevede un schimb de 22 de actiuni Suez contra 21 de actiuni GdF. Primul sau actionar va fi statul, cu 35,6% din capital. Reuniti in cursul diminetii la Paris, actionarii Suez au aprobat cu mai mult de 99% fuziunea, precum si apropiata lansare la Bursa, la 22 iulie, a Suez Environnement.
„Este vorba de cea mai mare fuziune care a avut loc in Franta in ultimii 20 de ani“, a precizat presedintele Suez, Gerard Mestrallet la adunarea generala a actionarilor, la care a participat si omologul sau de la GdF, Jean-Francois Cirelli, viitorul numar doi al GdF Suez.
Dosare sensibileNoul grup afiseaza una din primele cifre de afaceri ale sectorului, adica aproape 75 miliarde de euro, mai mult decat E.ON, Gazprom sau Electricite de France, si va numara 200.000 de angajati.
„Este implinirea unui vis“, un mariaj
„capabil sa produca mari mutatii pe pietele energetice“ care se deschid in Europa si se concentreaza in jurul marilor grupuri, a estimat Mestrallet.
Dar cativa actionari care au contestat fuziunea au deplans
„lipsa de viziune pe temen lung”, catalogand totul drept
„o casatorie intre o mana dreapta si un picior stang“.
Noul grup isi va intra, concret, in drepturi, la 22 iuile, odata cu plasarea la Bursa, operatiune care va permite investitorilor sa cunoasca valoarea conglomeratului - 91,5 miliarde de euro.
Tot atunci, GdF Suez va convoca primul sau consiliu de adminstratie. Cateva importante dosare asteapta noul grup, printre care si cel nuclear.
Dupa decizia de principiu de a construi un al doilea reactor EPR pe teritoriul francez, Suez a anuntat ca este gata sa se implice in acest proiect si ca o decizie in acest sens poate surveni la inceputul anului 2009.
In curand, Mesterrel va avea ocazia de a testa statul in delicata chestiune a tarifelor interne la gaze naturale. Un subiect arzator, de care Cirelli va fi foarte bucuros sa scape, potrivit comentariilor presei franceze.
Daca guvernul nu a dorit sa analizeze o majorare a preturilor, explozia costurilor de aprovizionare ale GdF lasa sa se intrevada foarte clar o noua marire a tarifelor incepand cu luna septembrie.
O crestere care va trebui explicata consumatorilor casnici, ai caror factori au fost si asa ingreunati de cele 10% adaugate la inceputul anului.
Sursa: Financiarul.COM